Menú
×

Col·lecció Duran del mNACTEC

Col·lecció Duran del mNACTEC
Col·lecció Duran del mNACTEC

Sobre la col·lecció

La col·lecció de daguerreotips del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) consta de 72 peces, fet que la converteix en una de les col·leccions més destacades de Catalunya no només pel nombre sinó també per la qualitat i pels autors que s’hi troben representats. La base d’aquest conjunt de daguerreotips, un total de 69, probé de la col·lecció que va formar al llarg de la seva vida el fotògraf Carles Duran i Torrens (1911-2001).

 

Carles Duran va ser un dels fotògrafs més prominents de Terrassa durant gran part del segle XX, temps en què va desenvolupar feina com a retratista i sobretot com a fotògraf de reportatge. Entre la seva extensa obra hi destaquen treballs sobre esdeveniments i celebracions socials de l’època, l’activitat industrial de la ciutat i, molt especialment, sobre la riuada de l’any 1962. Duran va ser també un home preocupat per la seva imatge pública, ben avingut amb els poders de l’època, que el 1964 va ser nomenat fotògraf oficial honorari de l’Ajuntament de Terrassa. Més enllà de les seves afinitats polítiques, de Carles Duran en destaca la preocupació per la fotografia, tant per la vessant tècnica com per la històrica, fet que el va convertir en un dels principals col·leccionistes de material fotogràfic de l’Espanya del seu temps.

 

L’any 1979 Carles Duran va arribar a un acord amb la casa Kodak per fer donació de tota la seva col·lecció de material fotogràfic. Cinc anys més tard la mateixa Kodak, també amb la conformitat de Carles Duran, feia donació a la Generalitat de Catalunya de tota la seva col·lecció d’objectes relacionats amb la història de la fotografia, que finalment, formaria part del fons patrimonial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.