Menú
×

Fons Frederic Ballell Maymí de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Fons Frederic Ballell Maymí de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona
Fons Frederic Ballell Maymí de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Sobre la col·lecció

Arxiu Fotogràfic de Barcelona

 

1888-1922, 2317 fotografies

 

El fons aplega la producció preservada pel fotoperiodista Frederic Ballell fruit del seu treball durant quaranta anys. La tasca fotogràfica de Frederic Ballell és important pel volum, per la qualitat de les fotografies i també per l'ampli ventall temàtic. Com a fotoperiodista, va saber mostrar la societat, la cultura, la política, en resum, la vida en el primer quart de segle XX.

 

Frederic Ballell Maymí (Guayama 1864-Barcelona 1951). Es va traslladar de Puerto Rico a Barcelona per poder fer els estudis d'enginyeria industrial. Va tornar a Puerto Rico, però a començament de segle es va establir definitivament a la Ciutat Comtal. La seva etapa fotogràfica més important va de 1903 a 1920. Va treballar intensament per a les revistes La Ilustració Catalana, Feminal, L'Esquella de la Torratxa i La Campana de Gràcia, i també com a corresponsal de La Esfera de Madrid. La seva obra el situa com un dels capdavanters del fotoperiodisme a Catalunya.

 

El Fons Frederic Ballell i Maymí el va comprar l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona el 1945. La documentació fotogràfica arribà amb un llibre de registre de l’autor que ofereix una ordenació temàtica dels negatius. Un cop va ingressar el fons a l'Arxiu, part del material es va enregistrar, segons format, en els llibres de registre. Es va fer una selecció de negatius i el laboratori de F. Fazio els va positivar. Aquestes còpies es van classificar temàticament i es van posar a la consulta pública. La resta de material es va guardar a la reserva. L'any 1996 es va iniciar un treball de documentació  dels fons i es realitzà una recerca sobre el contingut i la cronologia dels documents. També es va dur a terme el tractament de conservació preventiva. Entre l'any 2000 i 2005 es va fer la Guia-inventari dels fons i les col·leccions de l'Arxiu Fotogràfic, que va incloure el tractament del  Fons Frederic Ballell. L’any 2006 es  van començar els treballs de descripció a nivell d’unitat documental simple a la base de dades Albalá i també els treballs de digitalització.

 

Modalitat d’ingrés: Compra, 1945

Procedència: Frederic Ballell