Fotografia a Catalunya
Menú
×

10. ELS PRIMERS DIARIS GRAFICS: LA TRIBUNA / EL DÍA GRÁFICO

Manifestació contra la pena de mort , 27 d'agost de 1911. Brangulí. (ANC)

10. Els primers diaris gràfics: La Tribuna / El día gráfico

L'any 1911, només dos anys després de la Setmana Tràgica, s’inicià la primera experiència de diari gràfic a la premsa catalana. L'honor correspon a La Tribuna, un rotatiu vespertí  ja al carrer des de 1903 però que, després de ser adquirit pel polític i empresari Joan Pich i Pon anuncià als seus lectors un total canvi de rumb: “LA TRIBUNA quedará convertida en un periódico gráfico de información mundial, publicando todos los días numerosos grabados y abundante texto de actualidad sobre Artes, Ciencias, Teatro, Literatura, Sports y Modas.”

Manifestació contra la pena de mort. La Tribuna, 28 d'agost de 1911. (AHCB)

A partir d'aleshores el diari sortí al carrer amb fotografies a la coberta, sovint a tota pàgina, i interiors amb nombroses reproduccions fotogràfiques abordant temàtiques ben diverses,  que competien amb el text d'igual a igual. Entre els fotoperiodistes que col·laboraren s'hi troben Joaquin Soler, Josep Badosa, Brangulí o Antonietti.

Manifestació anticlerical. Blanco y Negro, 17 de juliol de 1910. (ABC)

L'exitós experiment de La Tribuna va conduir al naixement de El Dia Gráfico, fundat pel mateix Pich i Pon l'any 1913.  Aquesta va ser ja una aposta decidida per fer un gran diari matinal basat en l'atractiu de la imatge fotogràfica. Abans del llançament s'anunciava com a “pròximo acontecimiento periodístico”(...) “una verdadera ilustración diària” (...) “con la absoluta perfección alcanzada por el novísimo sistema “Rotogravure”, (...) “una publicación moderna, útil, amena, interesante e indispensable a todas las clases sociales”. Fins al tancament de La Tribuna, el 1919,  els dos periòdics compartiren redacció  i plantilla. El projecte es va consolidar ràpidament durant la I Guerra Mundial i El Día Gráfico va ser durant dues dècades l’experiència més sòlida pel que fa a la concepció d’un diari gràfic a Barcelona.

Fotomuntatge sobre la Mancomunitat. Foto Adolf Mas. El Dia Grafico, 24 d'octubre de 1913. (AHCB)

Tallers de El Dia Gráfico. El Dia Gráfico, 25 de desembre de 1913. (AHCB)

COPS DE GENT DAVANT LA CÀMERA

Andrés Antebi, Teresa Ferré, Pablo González

COPS DE GENT DAVANT LA CÀMERA