Fotografia a Catalunya
Menú
×

7. EL FOTOPERIODISME I LA SETMANA TRÀGICA: ALESSANDRO MERLETTI

Judici a Francesc Ferrer i Guàrdia. 1909. (IEFC)

7. El fotoperiodisme i la Setmana Tràgica: Alessandro Merletti

Mesos després d'aquell juliol sagnant, el fundador de la Escola Moderna, Francesc Ferrer i Guàrdia, va ser afusellat al Castell de Montjuïc, acusat de ser l'instigador de la revolta. El judici militar a que fou sotmès, i la seva condemna a mort amb proves més que dubtoses, van sacsejar una part de l'opinió pública d'arreu del món. El judici deixà sobre el paper una altra fotografia inesborrable, que va donar encara més volada a Alessandro Merletti, un dels pocs repòrters que ja s'havia fet un nom en el panorama periodístic barceloní. A l'octubre de 1909, el Degà, com ell mateix va autodenominar-se, va aconseguir entrar al judici esquivant les fortes mesures de seguretat que impedien fer fotografies. Amb una micro-càmera inventada per ell mateix i dissimulada sota la roba, retratà l’acusat a l’espera de la sentència.

Fotografia d’Alexandre Merletti. Nuevo Mundo, 14 octubre 1909. (BNE)

Rellotger, fotògraf, inventor i showman, Merletti va ser durant les primeres dècades del segle XX una mena de mite popular barceloní. La seva gran popularitat va ser fruit d'un tarannà extravertit, enginyós i emprenedor i, alhora, de la influència social que en aquells anys començava a tenir la professió.

Foto-corbata similar a la utilitzada per Merletti per fotografiar Ferrer al judici.

Al llarg de la seva dilatadíssima trajectòria col·laborà amb desenes de publicacions, entre les que destaquen, en una primera etapa, La Hormiga de Oro,  L'Esquella de la Torratxa , El Día Gráfico i les revistes del grup madrileny Prensa Gráfica S.A., -Nuevo Mundo, Mundo Gráfico, La Esfera i Crónica- en que va publicar fotografies de l'actualitat barcelonina al llarg de tota la seva carrera. Regularment atenia encàrrecs de capçaleres de prestigi internacional com L’Ilustrazzione Italiana, el Daily Mirror londinenc o L'Ilustration francesa que combinava treballs publicitaris o institucionals, com la confecció de l'àlbum fotogràfic de l'Exposició Internacional de Torino, l'any 1911.

Alexandre Merletti amb la seva dona i el seu ajudant Manuel Mateo dins el seu cotxe de corresponsal de premsa al parc de la Ciutadella. (IEFC)

COPS DE GENT DAVANT LA CÀMERA

Andrés Antebi, Teresa Ferré, Pablo González

COPS DE GENT DAVANT LA CÀMERA