Fotografia a Catalunya
Menú
×

8. LA ACTUALIDAD I EL BOOM DE LA FOTOGRAFIA IMPRESA

La Actualidad 26 de juliol de 1910. Portada. (AHCB)

8. La Actiualidad i el boom de la fotografia impresa

Una de les millors demostracions de la repercussió social que van tenir els Fets de Juliol va ser en que les revistes, com mai abans, volaren dels quioscs i ràpidament s’esgotaren els exemplars d'algunes capçaleres. Durant els dies posteriors a la revolta es produí un autèntic boom de la imatge publicada, amb centenars d'imatges -gairebé totes post-factum- circulant. El cas més il·lustratiu correspon al setmanari La Actualidad, que el 10 d’agost de 1909 informava als seus lectors:

“Nuestro número especial del jueves 5 ha obtenido un éxito colosal. Una tirada de 70.000 ejemplares no ha bastado para satisfacer, como hubiéramos deseado, la avidez del público. Mientras procuramos con gran presteza reunir los medios materiales necesarios para corresponder desembarazadamente a las preferencias con que nos distingue, iremos dando un giro a nuestra publicación. LA ACTUALIDAD será un periódico eminentemente actualista. Al efecto, las 16 páginas ilustradas en su integridad contendrán sólo grabados de actualidad palpitante.”

La Actualidad, 5 d'agost de 1909. Portada. (AHCB)

La Actualidad 10 d'agost de 1909. (BNE)

La setmana següent, el 17 d’agost, el setmanari publicà una altra nota, aquest cop en portada, que mostrava fins a quin punt l'èxit assolit els desbordava: “Con las tiradas extraordinarias de los últimos números hemos agotado el repuesto de papel couché, debiendo echar mano del satinado por no haberlo de aquella clase en Barcelona. Dispénsenos nuestros lectores por una falta que hemos procurado dejar remediada desde el próximo número.”

La Actualidad 17 d'agost de 1909, p.14. (AHCB)

Moltes altres publicacions, van decidir-se també a fer un gir en la forma de comunicar, i la imatge fotogràfica començà a prendre una rellevància inèdita fins aleshores. El fotoperiodistes, que en aquell temps ni podien imaginar viure exclusivament del reportatge d'actualitat, començaren a rebre més i més encàrrecs.

La Actualidad 28 d'agost de 1909, Portada. (AHCB)

COPS DE GENT DAVANT LA CÀMERA

Andrés Antebi, Teresa Ferré, Pablo González

COPS DE GENT DAVANT LA CÀMERA