Fotografia a Catalunya
Menú
×

1. PILAR AYMERICH

Dues dones fent el signe feminista a la manifestació contra el maltractament i la violència envers les dones organitzada per la Coordinadora Feminista.

Barcelona, 18 de setembre, 1977,ⒸPilar Aymerich.

Quan s’analitzen les obres presentades, podem constatar com la seva transversalitat històrica ens apropa a treballs extremament diversos, creats en contextos diferents i a partir de concepcions de la fotografia igualment dispars. Des d’aquesta perspectiva, reconèixer que la fotografia mai ha estat una única cosa equival a eixamplar els límits d’una definició sovint massa constreta per aspectes tècnics, a la vegada que ens permet ser més conscients de les pròpies idees sobre el mitjà i de com aquestes determinen la nostra experiència de les fotografies: com ens interpel·len, com hi reaccionem, com ens afecten, com ens transformen.

"Moltes de les imatges que es mostren ara van ser encàrrecs de les revistes per a les quals treballava i moltes altres les anava a buscar, tant perquè estava al lloc com a ciutadana com perquè tenia la sensació que si passava alguna cosa que no fotografiava era com si no hagués existit. Fotografiava durant el dia, revelava a la nit i a la matinada corria cap a correus per enviar les fotografies a la revista Triunfo per a la secció «Cuestiones periféricas», de Manuel Vázquez Montalbán. Amb la Montserrat Roig ens trucàvem cada dia per parlar d’allò que passava i quin reportatge podíem fer, com aquell en què vàrem passar tot un dia amb les dones dels treballadors de Motor Ibérica, tancades a l’església de Sant Andreu. Les tècniques fotogràfiques van canviant, però la mirada no canvia, i aquesta mirada és la que importa. Els ulls de l’autor o l’autora ens mostren un retall de realitat, un cop filtrada per la seva subjectivitat ètica; i aquesta imatge s’afegirà després al nostre imaginari històric. I si tan difícil ens ho posen els grans monopolis de la informació, sempre ens quedarà l’objecció fotogràfica, mirar, encara que sigui sense impressionar cap negatiu, però això sí, continuar mirant". Pilar Aymerich. (Fragments extrets del catàleg. Memòria d’un temps 1975-1979. Fotografies de Pilar Aymerich, Barcelona: Museu d’Història de Catalunya, Fundació Caixa Sabadell, 2004)

Fotografies com a espai públic

Marta Dahó

Fotografies com a espai públic