Fotografia a Catalunya
Menú
×

3. MARC ROIG BLESA I ROGIER DELFOS (WERKER COLLECTIVE)

Werker 7. El llenguatge de la revolució (detall) ,2013.

© Marc Roig Blesa, Rogier Delfos (Werker Collective).

 

Què és, doncs, això que anomenem genèricament fotografia? A poc que ens apropem als relats de teòrics i historiadors, podem constatar que la seva definició més intrínseca ha comportat, ja des de la invenció, un constant debat. El caràcter transversal i la intensa trajectòria de mutacions tècniques han provocat que, fins i tot per als experts, el seu estatut ontològic, el que vindria a ser la seva essència, segueixi sent una qüestió encara per resoldre. D’aquí que no sigui casualitat si el mateix interrogant se segueix formulant una i altra vegada de forma tan recurrent. Un exemple literal és el de la darrera exposició d’una de les col·leccions de fotografia més importants, celebrada el passat 2015 i que portava precisament aquest títol: Qu’est-ce que la photographie?1 Què té, doncs, la fotografia que la converteix en una categoria tan esmunyedissa, tan difícil d’acotar?

1. https://www.centrepompidou.fr/cpv/resource/cKb5Gyz/rdyzE8M

Marc Roig Blesa, Rogier Delfos (Werker Collective), Werker 7. El llenguatge de la revolució, Índex,2013, Museu d’Art Contemporani de Barcelona Dipòsit de la Generalitat de Catalunya. Col·lecció Nacional de Fotografia

 

 

Aquesta instal·lació neix a partir d’una de les publicacions de Marc Roig Blesa i Rogier Delfos. Presentat inicialment com a diari, Werker 7 combina imatges d’Internet amb conceptes extrets d’una conferència pronunciada per Ariella Azoulay a Barcelona l’any 2011 «The Language of Revolution – Tidings from the East», en la qual plantejava la funció que acompleix la fotografia en la construcció d’un llenguatge revolucionari global. En la seva versió com a instal·lació, aquesta reflexió i la interrogació sobre el paper de la fotografia queden materialitzades en un índex incomplet en el qual les imatges són absents, i que posa de manifest les retòriques amb les quals ens relacionem amb les fotografies: les que han existit, però també aquelles que no han pogut ser realitzades. La publicació Werker 7. El llenguatge de la revolució es va desenvolupar dins el cicle d’exposicions Llegendes del centre: mite / pla / cos / poder, comissariat per Amanda Cuesta, a l’Espai Cultural Caja Madrid de Barcelona l’any 2012. L’àudio de la conferència d’Ariella Azoulay el podeu trobar a:  www.macba.cat/ca/ariella-azoulay.

 

 

Fotografies com a espai públic

Marta Dahó

Fotografies com a espai públic