Fotografia a Catalunya
Menu
×

Exposició virtual

Els estudis de fotografia a Barcelona al segle XIX

Rafel Torrella

Els estudis de fotografia a Barcelona al segle XIX és una exposició virtual sobre l’aparició i desenvolupament dels tallers fotogràfics a Barcelona al llarg del segle XIX, des dels primers espais ocupats pels daguerreotipistes itinerants fins als grans i artístics tallers que es bastiren a la ciutat a finals del segle XIX de la mà de fotògrafs que ja ho són per tradició familiar.

A través de la implantació de la temàtica del retrat com a primera i més comercial aplicació de la fotografia, i del desenvolupament dels objectes fotogràfics com la targeta de visita, màxim exponent de la popularització del retrat fotogràfic, els diferents apartats de l’exposició expliquen com els estudis neixen, creixen i progressen, acompanyats de l’evolució tècnica del nou art fotogràfic.

La col·lecció de retrats en format de targeta de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona ens proporciona un aplec d’elements per a poder aventurar una història d’aquest exitós procediment, a través, sobre tot, de l’observació acurada de les imatges i dels dorsos de les targetes, un canal d’abundosa informació per a la història de la fotografia.

L’aparició de noticies, cada cop més habitual a la premsa, sobre els fotògrafs i les seves novetats  serveixen de guia textual per veure com el retrat fotogràfic va anar incorporant-se en la litúrgia social de representació, i ens il·lustra amb paraules de l’època sobre les novetats i canvis que es van succeint en les formes i en els tallers dels fotògrafs.

Comissariada per

Rafel Torrella

Llicenciat en història de l’art (Universitat Autònoma de Barcelona), amb estudis de fotografia (Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya ) i d’identificació i conservació de fotografies (International Museum of Photography and Film-George Eastman House, Rochester, NewYork).


Exerceix les tasques de conservació de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona,  i ha comissariat diverses exposicions del mateix centre (com  Frederic Ballell, fotoperiodista; Montjuïc  1915, primera mirada; Joan Martí, fotògraf. Belleses del XIX;  Frederic Ballell. La Rambla 1917-1918; Els Napoleon, un estudi fotogràfic; Entorn 1900; El Daguerreotip. Inicis de la fotografia a Barcelona; Antoni Capella, fotògraf de societat, 1955-1980).

 
Realitza tasques de docència sobre identificació i conservació de materials fotogràfics, en tallers d’institucions diverses (Ajuntament de Barcelona, Màster d’Arxivística, Diputació de Barcelona, Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya) i ha realitzat xerrades i conferències sobre història de la fotografia a Barcelona (centres cívics, Fundació Tàpies, Cercle de Sant Lluc, Fundació Vilacasas...)
Ha publicat diversos estudis sobre la fotografia a Barcelona, centrats en la investigació sobre els fons de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Els estudis de fotografia a Barcelona al segle XIX

Rafel Torrella

Els estudis de fotografia a Barcelona al segle XIX