Fotografia a Catalunya
Menú
×

Fons Henry Buckley de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès

Fons Henry Buckley de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès

Sobre la colección

Data de creació i agregació: 1930/1950 - 352 imatges digitals.


Henry Buckley (Manchester, 1904-Sitges, 1972) nasqué l'any 1904 a Manchester en el si d'una família catòlica. Va ser periodista de professió i la seva carrera es va iniciar com a corresponsal del desaparegut "Daily Chronicle". Al 1929 i amb 25 anys, després d'una estada a París, va ser enviat com a corresponsal a Espanya del "Daily Telegraph" on va viure la dictadura de Primo de Rivera, la II República i la Guerra Civil, fets que el convertien en un dels corresponsals de la guerra amb més coneixement del país d'aquest període 1929-1939. Durant el conflicte espanyol, l'any 1938, a Sitges va conèixer a la seva dona, Maria Planas i Izàbal, nascuda en la mateixa localitat, filla d'un industrial local i catalanista conservador. El 30 de gener de 1939 va travessar la frontera del Portús juntament amb els milers de refugiats civils i militars. Tornà a Londres on va escriure el seu llibre titulat "Life and Death of the Spanish Republic", on fa referència a les seves experiències viscudes a la guerra espanyola. Poc després del seu retorn a la capital anglesa, va ser destinat a Amsterdam, on es va veure obligat a fugir per la invasió nazi. En plena guerra mundial, com a corresponsal al "The Daily Express", va ser destinat amb la flota britànica al Mediterrani i al Nord d'Àfrica. Amb la invasió aliada a Itàlia, al desembarcament d'Anzio, va ser ferit greument amb un obús enemic. En acabar la Segona Guerra Mundial, va ser adscrit a les forces aliades a la ciutat de Berlín, i posteriorment, va tornar a Espanya amb la seva dona. Primer va ser corresponsal del diari "Reuters", a la ciutat de Madrid, seguidament ho fou a Roma, entre els anys 1947 i 1948, i finalment, l'any 1949 va ser anomenat director de Reuters, a la ciutat de Madrid, on va exercir fins a l'any 1966, a excepció d'alguns intervals que va estar al Marroc, Argelia, o com l'any 1962, cobrint l'última resistència de l'OAS. L'any 1966 es va jubilar rebent la "Cruz de Isabel la Católica" atorgada pel ministre d'exteriors, Fernando María Castiella. A partir d'aquest any, es va traslladar a viure a Sitges, tot i que, va continuar treballant com a corresponsal ocasional per a la BBC. L'any 1968, la reina Isabel II d'Anglaterra, en mans de l'ambaixador sir Alan Williams, el va nomenar membre de l'Ordre de l'Imperi Britànic. Buckley va morir a Sitges el 9 de novembre de 1972. 


Les fotografies originals han estat conservades pel fill de l'autor de les imatges i es van cedir a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès per la seva digitalització sense inventari i instal·lades en tres carpetes. Un cop els treballs van finalitzar, els originals van ser retornats quedant-se a l'Arxiu Comarcal una còpia digital.


El fons va ingressar al 2007 i es va formalitzar l’any següent amb l'aprovació d'un conveni entre el Consell Comarcal de l'Alt Penedès, l'Ajuntament de Sitges i el senyor Ramon Buckley Planas pel qual es van cedir les imatges a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès. El conveni es va signar el 14 d'abril de 2008.


Henry Buckley no era fotògraf professional, però va aprofitar el fet d'estar sempre pròxim a la notícia per captar les imatges dels diferents esdeveniments que succeïen. Així hi podem trobar tan fotografies de les seves vivències professionals com personals datades d'entre el 1936 al 1950. El seu valor, però, ve donat per les imatges que ens mostren diferents episodis de la Guerra Civil Espanyola: el front de Terol, la batalla de l'Ebre, la del Segre, el comiat a les Brigades Internacionals o l'exili republicà amb imatges de refugiats als camps d'Argelers i Sant Cebrià, a França. Com a corresponsal de guerra, va visitar les ciutats on la actualitat política era més rellevant, on es decidien les polítiques de guerra. En moltes ocasions els corresponsals de guerra estrangers anaven en grup i per tant, també surten en les imatges captades els periodistes Ernest Hemingway, Herbert Matthews i els fotografs Gerda Taro, David "Chim" Seymour i  Robert Capa. També hi podem trobar fotografies del conflicte bèl·lic europeu, la II Guerra Mundial. Finalment hi ha imatges personals d'ell mateix i de la seva família, així com dels seus viatges.

 
Accés lliure.
Segons el conveni, l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès té en exclusiva els drets d'explotació i de comunicació pública de les imatges a excepció de les cessions amb caràcter lucratiu. Per sol·licitar la reproducció de les fotografies, s'ha de presentar una sol·licitud de reproducció, satisfer la corresponent taxa i, si la finalitat és lucrativa, és necessari l'autorització del titular del fons, Ramon Buckley Planas. Per les taxes de reproducció, consultar la normativa vigent sobre les taxes que gestionen el Departament de Cultura i les entitats que en depenen.
Els originals els conserva el titular del fons Ramon Buckley Planas, fill de Henry Buckley.
En compliment del conveni de cessió, l'Arxiu Històric Municipal de Sitges disposa d'una reproducció digital per a la seva consulta i ús.
BIBLIOGRAFIA: QUEROL, Carles. "Dossier Henry Buckley (Manchester, 1940-Sitges, 1972). Fotògraf ocasional i mestre del periodisme al bàndol republicà durant la Guerra Civil". "El 3 de Vuit". 24 d'agost de 2007, p. 59-86.
BUCKLEY, Henry: The life and death of the Spanish Republic, London: I.B.Tauris, 1940.

Contenido