Fotografia a Catalunya
Menú
×

Fons Ramon Claret i Artigas Arxiu Nacional de Catalunya

Fons Ramon Claret i Artigas Arxiu Nacional de Catalunya

Sobre la colección

L'Arxiu Bert i Claret va ser ubicat en un principi al taller d'ebenisteria de Joan Bert i Vila al carrer Consell de Cent 392 de Barcelona. Allà va romandre des d'abans de la Guerra Civil fins a la mort de Bert i Vila, quan el seu fill, Bert i Padreny, l'instal·là en el pis del carrer Aragó on es va conservar fins al seu ingrés a l'Arxiu Nacional. El fons va ingressar a l'ANC amb virtut del contracte de compra-venda signat entre l'Honorable Conseller de Cultura, senyor Joan Guitart i Agell i la senyora Carme Sala Chavarria, propietària i hereva com a vídua de Joan Bert i Padreny, el 28 de desembre de 1995. La documentació va ingressar el 15 de gener de 1996.

 

Abast i contingut
El fons inclou tot el material produït per la societat al llarg dels anys de la seva activitat iniciada vers 1920, així com material d'altres fotògrafs, corresponents al pool que formaren per als Jocs del Mediterrani de 1955 (s'han d'identificar). Principalment són imatges esportives però també es recullen altres temàtiques com les festes populars i religioses, esdeveniments importants, retrats d'autoritats i personalitats, espectacles ciutat de Barcelona i pobles de Catalunya així com imatges publicitàries. 

Aquest fons també contenia la producció del fotògraf Julián Guardiola que Bert li va comprar en un moment de necessitat econòmica de l'autor. Aquest material ha estat identificat i separat, constituint el seu propi fons. 

 

Sistema d'organització
Primer tractament pendent de revisió. Han estat netejades i instal·lades bona part de les plaques de vidre i positius.

 

Condicions d'accés
Accés lliure a còpies paper instal·lades i classificades i a còpies de consulta, restringit a la resta de fons per estar en procés de catalogació.

 

Condicions de reproducció
Fons sotmès a la Llei de Propietat Intel·lectual. Els drets pertanyen per compra a la Generalitat de Catalunya llevat els de reproducció i distribució de monografies de caràcter comercial sobre els autors i durant la vida de la venedora.

 

Instruments de descripció
Solament comptem amb instruments relatius a un esport "El Futbol·" Es tracta de dues relacions de contingut redactades pels nebots de Joan Bert i Padreny, una d'elles dedicada exclusivament al Futbol Club Barcelona, i l'altre corresponent als partits de futbol entre 1934 i 1975 amb personatges, dates i temporades. 
Disponible en suport electrònic (Aplicatiu GANC: 36.756 registres informàtics amb imatge associada). Consultable en línia. 
(EXSITÈNCIA I LOCALITZACIÓ DE REPRODUCCIONS): Existeixen múltiples còpies procedents dels arxius dels diaris on van treballar els autors així com en col·leccions privades com la de Joan Antoni Samaranch.

Contenido