Fotografia a Catalunya
Menu
×

La Col·lecció Duran de daguerreotips

Daguerreotip col·lecció Duran, mNACTEC Núm. Inv. 2360. Fotografia: (c) mNACTEC

 

La col·lecció de daguerreotips del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) consta de 72 peces, fet que la converteix en una de les col·leccions més destacades de Catalunya, no només pel nombre sinó també per la qualitat i pels autors que s’hi troben representats. La base d’aquest conjunt de daguerreotips, un total de 69, prové de la col·lecció que va formar al llarg de la seva vida el fotògraf Carles Duran i Torrens (1911-2001).

Carles Duran va ser un dels fotògrafs més destacats de Terrassa durant gran part del segle XX, temps en què va treballar com a retratista i sobretot com a fotògraf de reportatge. Entre la seva extensa obra  destaquen treballs sobre esdeveniments i celebracions socials de l’època, l’activitat industrial de la ciutat i, molt especialment, sobre la riuada de l’any 1962. Duran va ser també un home preocupat per la seva imatge pública, ben avingut amb els poders de l’època,  l’any 1964 va ser nomenat fotògraf oficial honorari de l’Ajuntament de Terrassa. Més enllà de les seves afinitats polítiques, de Carles Duran en destaca l’interès per la fotografia, tant en la la vessant tècnica com en la històrica, fet que el va convertir en un dels principals col·leccionistes de material fotogràfic de l’Espanya del seu temps.

Nodo amb reportatge sobre Carles Duran (NO-DO del 9 d’agost de 1971 (núm. 1492B)

L’any 1979 Carles Duran va arribar a un acord amb la casa Kodak per fer donació de tota la seva col·lecció de material fotogràfic. Cinc anys més tard la mateixa Kodak, també amb la conformitat de Carles Duran, feia donació a la Generalitat de Catalunya de tota la seva col·lecció d’objectes relacionats amb la història de la fotografia, que finalment, formaria part del fons patrimonial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

 

Bibliografia

DURAN, Carles. Tarrasa [sic], 1939-1968 : L’ull de Carles Duran. Terrassa: Ajuntament. Arxiu Municipal, 2007. 132 p. (Joan Arnella; 2)

Traços de llum

Òscar González