Fotografia a Catalunya
Menu
×

El retrat eròtic i el nu artístic

Daguerreotip col·lecció Duran, mNACTEC Núm. Inv. 2367. Fotografia: (c) mNACTEC

 

Daguerreotip estereoscòpic en el qual es pot apreciar una escenografia en què dues dones que vesteixen només un mocador al cap a mode de turbant jeuen a terra dins d’una estança que simula un harem. Aquest gust per l’Orient i la fantasia occidental de l’harem, van ser molt propis del segle XIX i  l’escena de l’harem és recollida a diverses obres pictòriques d’aquell període per artistes com Ingres, Fortuny o Delacroix entre d’altres.

 

El Bany turc, Dominique Ingres, 1862, Museu del Louvre. Fotografia: Wikimedia Commons (PD) Domini Públic

La daguerreotípia va incorporar poc després de la seva invenció els principis sistematitzats per Charles Wheatstone en relació amb la visió estereoscòpica, de manera que a la dècada de 1850 es van començar a produir plaques en aquest format. El format estereoscòpic va ser molt utilitzat en els retrats de temàtica eròtica. Aquests tipus de daguerreotips es gaudien òbviament d’una manera privada i amb l’ajuda d’un visor estereoscòpic que creava la il·lusió de les tres dimensions. 

mNACTEC Núm. Inv. 2368. Fotografia: (c) mNACTEC

La línia divisòria entre el nu artístic i el retrat eròtic sempre ha estat poc definida i difícil d’establir. En aquest context cal assenyalar que ja de manera primerenca va existir un circuit per a l’intercanvi i la comercialització d’imatges de temàtica eròtica, que en general no solien anar signades i sovint s’identificaven com a nu artístic, i en les quals es retratava models nues de manera més o menys explícita.

En aquestes dues peces podem veure un tractament del cos femení diferent respecte de les anteriors. Ja no hi apareix una escenografia, tret d’unes joies que semblen  una excusa per mostrar el cos d’una manera molt més directa i frontal, amb les models mirant directament a l’objectiu de la càmera. 

Alguns dels autors que van signar els seus treballs van tenir problemes amb la justícia, com va ser el cas del fotògraf francès Félix-Jacques Moulin.

Two Standing Nudes, Félix-Jacques Moulin ca. 1850 de Fotografia: Metropolitan Museum of Art (PD) Domini Públic
 
Bibliografia

NAZARIEFF, Serge. Early Erotic Photography. Köln; London; Paris [etc.]: Taschen, 2002

NAZARIEFF, Serge; CELLARD, Jacques (pr.). Le nu stéréoscopique : 1850-1930. Paris: Filipacchi, 1985. 159 p. ISBN 2-85018-426-8

SCHEID, Uwe. Akademien : Erotik & Pornographie in der Daguerreotypie. Uberherm/Saar: Kabinett, 1991. 72 p. ISBN 3980118517

WHEATSTONE, Charles. “Contributions to the Physiology of Vision. Part the First. On some Remarkable and Hitherto Unobserved Phenomena of Binocular Vision”. A: Philosophical Transactions of the Royal Society of London, vol. 128 (1838)

WICK, Rainer (ed.). Die Erotische Daguerreotypie : Sammlung Uwe Scheid. Weingarten: Kunstverl. Weingarten, 1989. 112 p. ISBN 3817025041

Traços de llum

Òscar González