Fotografia a Catalunya
Menú
×

Military Dispatch. Fotografies de Harri Pälviranta

Des del 4/5/2017 fins al 26/5/2017
<p>Military Dispatch. Fotografies&nbsp;de Harri P&auml;lviranta</p>

Durant el conflicte entre Finlàndia i la Unió Soviètica de 1939-1940, coneguda posteriorment com la Guerra d'Hivern, el nombre de víctimes en operacions militars va ascendir a 26.662. Un llibre titulat Vapautemme hinta (El Preu de La nostra Llibertat) va ser publicat poc després de la guerra en 1941, amb unes columnes d'uns pocs centímetres reservades a les fotografies i dades dels herois de guerra morts.

El registre publicat per la revista informativa finlandesa Suomen kuvalehti es va convertir en un bestseller, amb una estimació d'un milió de còpies venudes. Actualment, més de 75 anys després, el llibre encara es pot trobar en les prestatgeries molts llars a Finlàndia. Proporciona una lectura fascinant. La Guerra d'Hivern així com el llibre van provar que els soldats morts posseeixen una gran càrrega simbòlica. Mentre el soroll dels canons i les armes encara ressonen en l'aire, resulten vitals per enfortir l'esperit patriòtic i el sentit de comunitat d'una nació sota amenaça. Aixequen la moral entre les tropes. I després de la guerra, tenen un paper vital impulsant l'esperit col·lectiu, modelant la identitat i preparant per a futurs conflictes. També contribueixen a la creació de mites heroics i narracions de guerra.

El llibre dibuixa una imatge unificada de Finlàndia que va aconseguir la seva llibertat a través d'una ofrena de sang. Encara que documenta la Guerra d'Hivern, proporciona un fascinant paral·lelisme amb la Gerra Civil de Finlàndia en 1918: després de la guerra entre els “blancs” (conservadors) i els “vermells” (socialistes) que va donar lloc a una pèrdua de 36.640 vides, Suomen kuvalehti va començar a publicar una columna amb el mateix nom que el llibre dedicat als “blancs” morts. El propòsit era recordar als herois morts i consagrar els seus noms per a les generacions futures. Posar l'accent en l'homenatge a les víctimes era una manera, per al costat guanyador, de reforçar una determinada identitat Finlandesa.

He escanejat tots els personatges principals del llibre “The Price of Our Liberty” i treballat les imatges donant lloc a noves obres. Cadascun dels retrats (#1 - #200) es compon de 109 a 150 retrats superposats. La resta d'obres es basen en imatges recopilades de periòdics durant els últims anys. “Burning Univeristy” és una col·lecció de fotografies dels diputats dels últims tres parlaments finlandesos.
 

Harri Pälviranta

Veure la resta d’activitats
Des del 4/5/2017 fins al 26/5/2017
EXPOSICIONS I INSTAL·LACIONS
GALERÍA H2O. C/ VERDI, 152. BARCELONA
Enllaços:
Informació pràctica