Fotografia a Catalunya
Menú
×

Bloc

03.03.2016 — 17:03

Premis Lux, 23 anys de fotografia professional

Xavier Galí, Jaime Padilla i ​Joan Roig. AFPE

LUX Or 2015, categoria: Reportaje Documental – Mar Sáez, Gabriel se liberó de Isabel

Context històric

La incorporació d’una nova generació de joves fotògrafs a la Junta Directiva de l’Associació de Fotògrafs Professionals de Publicitat i Moda de Catalunya (AFP/PMC) en la primera meitat de la dècada de 1990 va comportar un canvi de mentalitat en el si de l’organització i en la concepció del paper que havia de desenvolupar la pròpia entitat.

Aquesta nova fornada de fotògrafs va assumir la responsabilitat de convertir l’Associació en un punt de trobada dels professionals del sector, d’unir voluntats i aglutinar-los sota uns interessos comuns, i va copsar la necessitat d’obrir l’entitat i buscar el reconeixement de la professió. Aquests factors van comportar una sèrie d’actuacions d’entre les quals la creació dels Premis LUX en seria la iniciativa més visible.

Si fins el moment els col·legues de professió no tenien més nexes que les trobades fortuïtes als laboratoris de revelat i mantenien una relació distant entre ells, aquest nou esperit propiciaria la interacció i la presa de consciència de pertànyer a un col·lectiu.

En els seus inicis l’Associació se semblava a un club de fotògrafs selectes en què només l’excel·lència en la trajectòria professional de l’aspirant n’era garantia per accedir-hi. Aviat aquesta generació de joves fotògrafs al capdavant de l’AFP/PMC –embrió de l’actual AFPE– va deixar enrere el tarannà elitista de l’Associació a fi de convertir-la en un espai que donés cabuda a professionals de perfils molt diversos, des d’experimentats fins a emergents. Així va ser com l’AFP/PMC va adquirir una dimensió universal i una actitud proactiva en la millora de les condicions del col·lectiu.

D’altra banda les diferents disciplines ja comptaven amb guardons d’àmbit estatal amb una àmplia trajectòria que reconeixien la qualitat de les obres en diferents camps com el disseny, el teatre, el cinema o la poesia, mentre els fotògrafs professionals estaven orfes d’uns premis que posessin en valor el seu treball. Va ser en aquest context que l’AFP/PMC va impulsar la creació dels Premis LUX com a espai de reconeixement, creació i difusió per al treball dels fotògrafs professionals, donant-los l’oportunitat de promocionar les seves obres.

Amb un nom que destil·la senzillesa, i que evoca una unitat lumínica –un lloc comú en el dia a dia de tots els professionals de la fotografia-, l’AFP/PMC va materialitzar la nova etapa d’obertura de l’Associació.

Naixement, creixement i evolució

Des del 1993 l’Associació premia les millors obres de la fotografia professional d’arreu de l’Estat en diverses categories amb els Premis LUX Or, Argent i Bronze, que constitueixen una mostra de la producció i la innovació dels fotògrafs amb aspiracions creatives i de millora, convidant-los a desenvolupar el seu potencial. 

Amb aquesta oportunitat de reconeixement el certamen treia de l’anonimat els fotògrafs professionals, ja que a excepció del que succeïa amb els editorials de moda, no era costum publicar l’autoria de les fotografies. 

Gairebé 25 anys després del seu naixement, els Premis LUX conserven l’estructura organitzativa en la seva forma original. Aquesta solidesa es reflecteix en el seu document fundacional, que en recull el procediment i ja en preveia el propi creixement i desenvolupament dels Premis. Van ser ideats, doncs, per esdevenir un actiu que perdurés en el temps dintre del món de la fotografia. 

Els Premis LUX han travessat profunds canvis tecnològics i socials. Així, per exemple, el certamen ha viscut el pas d’analògic a digital, un procés que va implicar la democratització de la fotografia, i la proliferació d’escoles de fotografia va fer necessari la creació d’una categoria per impulsar el talent emergent dels nous fotògrafs. 

Aquesta renovació s’ha anat duent a terme en funció de la casuística, amb reinterpretacions de les categories, adaptant-les als canvis i a les necessitats de fotògrafs. De les onze categories que hi ha actualment, cinc d’elles perduren des de la primera edició –Publicitat, Retrat, Arquitectura, Industrial i Moda-, una altra es va refundar amb una altra denominació -Alimentació, que va passar a dir-se Bodegó- i les 5 restants en van ser de nova creació –Reportatge Documental, Paisatge i Naturalesa, Projecte Personal, Reportatge Social i Junior. Són els propis participants els qui han determinat, d’acord amb les circumstàncies i el context, que les distintes categories es consolidin, n’experimentin variacions i fins i tot s’extingeixin, com va ser el cas de Portfoli, el 2004, i Nu, el 2007.

El naixement dels Premis LUX va ajudar a consolidar Barcelona com a ciutat referent en el camp de la fotografia professional. Des del 1993 la capital catalana ha acollit l’acte d’entrega dels guardons en escenaris tan emblemàtics com el Pabelló Mies van der Rohe –en què es va celebrar la primera edició-, el DHUB, el CCCB, el MACBA i la Fira de Barcelona. 

Fruit d’aquest esperit d’innovació, l’any 2000 l’Associació de Fotògrafs Professionals de Publicitat i Moda de Catalunya va assumir la responsabilitat de liderar i cohesionar el sector de la fotografia en el conjunt de l’Estat, ampliant-ne d’aquesta manera el seu àmbit d’actuació.

Els guardons com a patrimoni cultural

Des de la seva creació el certamen ha experimentat una evolució participativa a l’alça i ha tingut una continuïtat, trajectòria i estabilitat que es reflecteixen en unes xifres consolidades. Els més de 3.000 fotògrafs que hi han participat i les més de 30.000 instantànies que s’han presentat a concurs han fet dels Premis LUX un patrimoni cultural documentat i reconegut que a més potencia la innovació, l’aportació d’idees i conceptes i la capacitat comunicativa de les obres fotogràfiques.

Amb l’objectiu de documentar els Premis LUX, l’AFP/PMC va editar l’any 1998 una publicació amb el recopilatori de les obres guanyadores de les 5 primeres edicions dels guardons.

L’any 2004, l’Associació, ja sota el nom d’AFPE, recuperaria aquest projecte de patrimonialitzar els Premis LUX llançant el Llibre LUX, una obra de periodicitat anual que capitalitza en imatges els gustos, modes i tendències del moment. L’enregistrament de les peces fotogràfiques seleccionades en aquest suport físic permet fer un recorregut visual dels últims anys de la fotografia professional a l’Estat i fa visible el seu patrimoni gràfic.

Amb aquests guardons l’AFPE eleva la fotografia a la categoria de testimoni que lluita de manera permanent contra l’oblit i que construeix imatges que volen ser mantingudes en el record, en la seva diversitat d’autors i estils.

Les obres guanyadores, a més, passen a formar part de l’Exposició LUX, que anualment recorre diferents seus arreu de l’Estat, i que acumula fins el moment més de 120 exposicions.

Especialment recordada serà l’exposició “20 anys de Premis LUX. Una mirada a la fotografia professional”, en què prop de 80.000 visitants van gaudir al Palau Robert de Barcelona d’una selecció de les obres guardonades amb un LUX Or a les primeres vint edicions del certamen.

Xavier Galí, Jaime Padilla i ​Joan Roig. 

AFPE

LLEGIR MÉS ARTICLES

Anterior
Següent