Fotografia a Catalunya
Menú
×

Arxiu Jordi Mas Morando de l'Arxiu Comarcal del Garraf

Arxiu Jordi Mas Morando de l'Arxiu Comarcal del Garraf

Sobre la col·lecció

DATES: 1950 - 1980

El fotògraf Jordi Mas Morando (Barcelona 1921 – Vilanova i la Geltrú 2013) va aplegar al llarg de la seva activitat professional un dels arxius fotogràfics més importants de la comarca.

 

La seva dilatada vida professional abraça diversos àmbits del món de la fotografia. D'una banda, la vessant més periodística queda palesa sobretot a través de la col·laboració gràfica al Diari de Vilanova i en altres diaris d'abast nacional, mentre que la part més artística ha quedat per la posteritat en els paisatges idíl·lics de la costa catalana reproduïts en precioses col·leccions de postals. 

 

Popularment Jordi Mas també va ser molt conegut per la botiga, laboratori i estudi fotogràfic que va regentar durant molts anys al carrer dels Caputxins de Vilanova i la Geltrú.

 

El seu fons va ser ingressat a l'Arxiu Comarcal del Garraf l'any 2006 a través d'un conveni de dipòsit pel Sr. Jordi Mas. Consta de 176,400 imatges en format negatiu, diapositives i pel·lícules de cinema amateur.

 

Un cop ingressat a l’arxiu i fet l’acte al Castell de la Geltrú, en agraïment al Sr. Mas pel dipòsit d’aquest valuós llegat fotogràfic, va començar la tasca arxivística. 

Adaptar una sala de l’arxiu com a dipòsit especialitzat per material audiovisual o substituir per material específic de conservació fotogràfic aquelles capses que estaven fetes malbé van ser només algunes de les intervencions que vam portar a terme. Al dipòsit es van instal·lar armaris metàl·lics i mesures per mantenir temperatura i humitat estables de cara a la bona conservació de fotografies i negatius.

 

La catal·logació de cadascun dels reportages, que el Sr. Jordi Mas havia realitzat durant tota la seva vida professional, va ser la part essencial dins la feina tècnica abans esmentada. Un per un s’encabiren dins una base de dades que permetès recuperar aquesta informació de forma ràpida i eficaç.

 

Aquesta eina informàtica facilita l’accés directe a la documentació no només per a l’ús intern dels treballadors de l’arxiu sinó per afavorir la recerca i la investigació dels usuaris.

 

A banda de la gestió de la documentació de les diferents institucions i arxius particulars que custodia, un dels principals objectius de l’Arxiu Comarcal del Garraf és el de difondre a la ciutadania els seus fons. Per aquesta raó durant el mes de gener del 2007 l’Arxiu Comarcal del Garraf, el Consell Comarcal del Garraf i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú van organitzar l’exposició Panoràmiques d’un passat on la ciutat de Vilanova i la Geltrú va poder gaudir d’un petit tast del treball del fotògraf Mas. La Sala Toc va acollir la mostra durant quinze dies i va tenir una gran acceptació del públic que la va visitar.

 

Poc a poc es va perfilar la idea de publicar un segon volum dins la col·lecció Els nostres fotògrafs, encetada amb la primera època de Ramir Horro. Un reconeixement cap al Sr. Mas pel fet d’haver cedit les fotografies de tota una vida de professió a la ciutat que el va veure nèixer i crèixer com a fotògraf i un recorregut per la història més recent de la ciutat, aquesta vegada a través de l’objectiu de la càmara del popular fotògraf de la Plaça de les Cols.

 

Dades sobre d’ingrés: Conveni entre Arxiu Comarcal del Garraf amb el senyor Jordi Mas Morando signat el dia 14 de juny de 2006 on el fotògraf cedeix en dipòsit el seu fons fotogràfic.

 

Acces: Lliure. Reproducció restringida.

Contingut