Fotografia a Catalunya
Menú
×

Qui som

La fotografia ha estat, des del seus inicis a Catalunya, un mitjà d’expressió privilegiat. Ha documentat les transformacions de la societat i ha estat vehicle per la creativitat. Nombroses institucions del país conserven en els seus fons exemples destacats de fotografia documental i artística. Fotògrafs de totes les disciplines creen cada dia nous projectes documentals o artístics.

El lloc web "Fotografia a Catalunya" vol ser una finestra a la riquesa, qualitat i diversitat d’aquest món. Un projecte així només es pot fer gracies a la col·laboració de moltes institucions (arxius, biblioteques i museus) de col·leccions particulars i dels fotògrafs mateixos, que han seleccionat el millor dels seus fons i de la seva obra per presentar-ho al públic de manera integrada. El web ofereix també un panorama de les activitats i dels nombrosos recursos, tant documentals com educatius, sobre la fotografia disponibles a tot Catalunya.

 

ORIGEN

Aquesta web és un dels fruïts del Pla Nacional de Fotografia impulsat pel Departament de Cultura des de desembre del 2014 en compliment de l'Acord de govern dedicat a aquest tema.  Ha estat desenvolupat a partir d’un grup de treball que va recollir les conclusions d’iniciatives anteriors, com ara el document del 2011-2012 del Grup d’Experts d’Anàlisi del Patrimoni Fotogràfic Català que va fer la Direcció General d’Arxius, Biblioteques Museus i Patrimoni o l’informe del CoNCA sobre l’estat del sector de la fotografia, també del 2011. Per a la definició del lloc web es va utilitzar com a base el projecte de Luz Gámiz “Museu Líquid de la Fotografia a Catalunya” de 2014.

 

LA LLISTA DE FOTÒGRAFS

Un grup d’experts ha seleccionat un catàleg de 600 fotògrafs imprescindibles de la fotografia a Catalunya que té la voluntat de recollir totes les èpoques i tots els formats fotogràfics, amb un criteri principal que és la qualitat.  Aquesta llista s’anirà ampliant any rera any amb la participació d’altres experts i de les institucions que integren el projecte. Cada institució té la potestat de presentar nous autors per a la seva incorporació al cànon. També està oberta la inclusió al lloc web de tota la fotografia d’autor anònim o desconegut.

VEURE LA LLISTA 

 

REDACTORS DE LA LLISTA DE FOTÒGRAFS

Sr. Joan Bufill. Fotògraf i crític d’art

Sr. Manel Esclusa. Fotògraf

Sr. Jordi Guillumet. Fotògraf i professor de la UB

Sra. Laura Terré. Historiadora de la fotografia

Amb la col·laboració de diferents fotògrafs i experts

 

GESTIÓ I EVOLUCIÓ DEL LLOC WEB

El web s’ha publicat al novembre de 2015 amb més de  1500 fotografies, més de 300 recursos i una completa exposició virtual sobre el daguerrotip. Aquests continguts creixeran de forma contínua a càrrec de l'equip de redacció del web. Mensualment s’hi aniran afegint noves fotografies, institucions, col·leccions i fotògrafs i, cada dos mesos una nova exposició virtual amb tot de recursos associats. Una part fonamental del projecte és el contacte amb la comunitat d'interessats per la cultura fotogràfica. Aquest contacte es porta a terme a partir de diferents xarxes socials: Twitter, Facebook, Instagram i Pinterest. En els propers mesos s'hi afegiran noves funcionalitats, com ara un blog, la possibilitat que els usuaris creïn galeries pròpies i un espai per a la publicació de projectes personals.

Si vols estar al corrent de tota aquesta activitat, et pots subscriure al nostre butlletí.

 

ALABERN

El web "Fotografia a Catalunya" fa un homenatge explícit en el seu logo a la figura de Ramon Alabern, el gravador i fotògraf que el 10 de novembre de 1839 va fer la primera presa fotogràfica a Espanya. Va ser a Barcelona, davant de la Llotja, en un acte públic en el qual es va sortejar entre els assistents el daguerrotip resultant.

 

DOCUMENTACIÓ DE LES IMATGES

Cada institució o artista proporciona la documentació de cada imatge. L'equip de redacció del portal completa i estandarditza, quan cal, aquesta informació. S'està treballant amb altres institucions en la millora dels estàndards de documentació de fotografia. Un dels primers fruïts n’és el tesaurus sobre tècnica fotogràfica integrat en el Tesaurus d'Art i Arquitectura

 

INSTITUCIONS QUE HI PARTICIPEN

Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà

Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès

Arxiu Comarcal del Garraf

Arxiu Comarcal de la Garrotxa

Arxiu Històric Provincial de Tarragona

Arxiu Nacional de Catalunya

Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Biblioteca de Catalunya

Centre Excursionista de Catalunya

Col·legi d'Arquitectes de Catalunya

Departament de Cultura. Agència Catalana del Patrimoni Cultural

MACBA. Museu d’Art Contemporani de Barcelona

Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

Museu Marítim de Barcelona

Museu Nacional d’Art de Catalunya

Mensualment s’hi afegiran noves institucions al projecte per fer-lo més ric i divers.

 

GESTIÓ DEL WEB

Direcció: Albert Sierra (ACdPC) i Conxa Rodà (MNAC)

Coordinació: Luz Gámiz

Suport: Sergi Sorribas i Jordi Ribera

Disseny: Xavier Argente, Cecília Bofarull i Nik Sytnik. DOMO-A

Programació: Roger Amat i David Duran. SEIC

 

GRUP DE TREBALL DEL PORTAL DE FOTOGRAFIA

Sr. Xavier Arola. Gerent de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural

Sr. Joan Bufill. Fotògraf i crític d’art

Sr. Enric Cobo. Coordinador General d’Arxius

Sr. Manel Esclusa. Fotògraf

Sr. Jordi Guillumet. Fotògraf i professor de la UB

Sr. Josep Maria Masachs. Director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès

Sra. Conxa Rodà. Cap d’Estratègia i Comunicació del Museu Nacional d’Art de Catalunya

Sr. Francesc Olivé. Responsable d’Acció Cultural de l'Arxiu Nacional de Catalunya

Sr. Pepe Serra. Director del Museu Nacional d’Art de Catalunya

Sr. Albert Sierra. Agència Catalana de Patrimoni Cultural

Sra. Laura Terré. Historiadora de la fotografia