Fotografia a Catalunya
Menú
×

Col·lecció MACBA. Centre d'Estudis i Documentació. Fons Xavier Miserachs

Col·lecció MACBA. Centre d'Estudis i Documentació. Fons Xavier Miserachs

Sobre la col·lecció

L'Arxiu del Centre d'Estudis i Documentació MACBA reuneix essencialment dos tipus de documents: publicacions, els autors de les quals són artistes visuals i que, en general, s'editen en sèrie; i materials especials, entre els quals comptem, per exemple, documents de rellevància històrica que no han estat generats per artistes; materials no "publicats", com seria el cas de sèries de correspondència, negatius i fotografies, etc.

La fotografia, no només com a gènere artístic, sinó molt especialment en la seva condició de document, conforma un eix temàtic rellevant. A l’adquisició regular de llibres de fotografia històricament significatius i de fotollibres, s’hi afegeixen les tasques de preservació d’arxius personals que el Centre d’Estudis va posar en funcionament, centrades en els llegats de crítics de fotografia i fotògrafs locals que van adquirir rellevància durant la segona meitat del segle XX.

 

L’any 2011 el MACBA va rebre en comodat l’arxiu Xavier Miserachs, format per uns 60.000 negatius, 20.000 transparències, 2.500 fulls de contacte, correspondència i altres documents vinculats a la seva trajectòria professional, compresa entre el 1954 i el 1998.  Entre els documents del Fons Xavier Miserachs destaquen aquells que han donat lloc a alguns dels fotollibres més rellevants de la història de la fotografia al nostre país: Barcelona, blanc i negre, Costa Brava Show i Los cachorros.

 

Tenen presència en el fons els nombrosos encàrrecs publicitaris i editorials, la intensa producció de treballs de fotoperiodisme com a corresponsal, els retrats de caràcter privat i de personalitats de la vida social i cultural, la fotografia de la vida quotidiana tant de la burgesia com de les classes treballadores, així com les seves incursions en la realització cinematogràfica.

 

En aquest àmbit destaca l’adquisició, per via de la donació, de l’arxiu personal de Josep Maria Casademont (1928 - 1994), el crític i animador més important de l’escena fotogràfica barcelonina durant els anys seixanta i setanta, època en què va publicar algunes de les primeres contribucions teòriques sobre aquesta disciplina que van aparèixer al nostre país.


Al costat d’aquests dos importants fons, hi ha altres fons relacionats amb fotògrafs, com ara el Fons Martí Gasull o el Fons Toni Prim. Així mateix hi ha presència de conjunts de fotografies en diferents formats que formen part d’altres fons documentals custodiats per l’Arxiu MACBA, com ara Fons Vídeo-Nou/Servei de Vídeo Comunitari, Fons Joan Josep Tharrats, Fons Joan Brossa o Fons Grup de Treball.