Fotografia a Catalunya
Menú
×

Fons Editorial López de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Fons Editorial López de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Sobre la col·lecció

Arxiu Fotogràfic de Barcelona

 

1890-1920, 11.094 fotografies, 22 postals

 

El fons conté documentació generada per l'activitat editorial de l'empresa. Aplega fotografies que il·lustraren les edicions realitzades per l'Editorial López, com ara L'Esquella de la Torratxa (1897-1910) i La Campana de Gràcia (1897-1920). També conté fotografies de La Ilustració Catalana (1903-1917), la revista Feminal i els seus almanacs. Els reportatges fotogràfics mostren una gran varietat temàtica: activitats esportives,  esdeveniments polítics, socials,  folklore, vida quotidiana,  retrats i reproduccions d’obres d’art. L'autoria de les imatges és diversa i pertany a  fotògrafs com Frederic Ballell, Adolf Mas, Alexandre Merletti, Josep Maria Sagarra, entre molts d'altres. 

 

Al principi del segle XX, l'aplicació dels nous mitjans tècnics d'impressió permeteren la generalització de publicacions il·lustrades amb fotografies, les revistes de l'Editorial López i en són un bon exemple. Editorial fundada a Barcelona per Inocenci López Bernagossi (Girona 1829-Barcelona 1895), editor i llibreter. Va adquirir la Librería Española l'any 1855, que va perdurar fins a l'inici dels anys trenta. Allà van tenir les seves redaccions els setmanaris La Campana de Gràcia, L'Esquella de la Torratxa i altres periòdics, i també s'hi editaren llibres. La seva tasca en el món editorial va permetre la difusió de l'obra d'Apel·les Mestres, Víctor Balaguer, Josep-Lluís Pellicer i altres artistes i personatges del món de la literatura catalana.

 

El treball d’Inocenci López al capdavant de l'editorial va ser continuat pel seu fill Antoni López Ventura (Barcelona 1861-1931). Aquest va donar més empenta als setmanaris i als seus respectius almanacs, que ja havien començat a utilitzar les il·lustracions fotogràfiques amb un cert esperit periodístic. Antoni López Llausas (Barcelona 1888-Buenos Aires 1979), nét d’Inocenci López, en morir el seu pare va liquidar el negoci. Posteriorment, amb els socis Manuel Borràs i Josep Maria Cruzet, va crear la Llibreria Catalònia, que també va exercir com a casa editorial. En morí Antoni López Ventura, el 1931, el seu fill tancà l'Editorial López. Entre 1933 i 1934, el material gràfic, dibuixos i fotografies va ingressar a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

 

Un cop a l'Arxiu, algunes fotografies es van enregistrar en els llibres de registre. Part d'aquest material es va posar a la consulta pública i la resta es va guardar a la reserva. De 1995 a 2000 es van registrar, codificar i documentar les fotografies realitzades pel fotògraf Frederic Ballell.  Entre l'any 2000 i 2005 es va fer la Guia-inventari dels fons i les col·leccions de l'Arxiu Fotogràfic, que va incloure el tractament del  Fons Editorial López. Posteriorment es  van iniciar els treballs de conservació preventiva, digitalització i descripció a nivell d’unitat documental simple a la base de dades Albalá.

 

Modalitat d’ingrés: Donació, 1933-1934

 

Procedència: Editorial López