Fotografia a Catalunya
Menú
×

Fons Jacques Léonard de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Fons Jacques Léonard de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Sobre la col·lecció

Arxiu Fotogràfic de Barcelona

1950-1980, 18.000 fotografies aproximadament

El fons aplega la producció del fotògraf Jacques Leónard. Fotografies que constitueixen un valuós testimoni de la comunitat gitana a Barcelona, plasmada en reportatges humanistes i imatges familiars, així com de l'entorn polític, cultural i social de Catalunya durant els anys del franquisme i de la transició a la democràcia.

Jacques Léonard va poder captar un ampli panorama de la societat i la realitat barcelonina de l' època i en conseqüència, el conjunt de la seva obra, que en bona part ha estat ocult fins els nostres dies, és un document d'importància cultural, artística, sociològica, antropològica i històrica d'una qualitat indiscutible.

Jacques Léonard es va instal·lar a Barcelona a principis dels anys cinquanta després d’enamorar-se de Rosario, una model gitana de les barraques de Montjuïc. En aquesta ciutat va abandonar la carrera cinematogràfica i es va professionalitzar com a fotògraf. Francesc Català-Roca li va passar els primers contactes i va col·laborar amb La Vanguardia i La Gaceta Ilustrada. Dels divuit mil negatius que integren aquest fons fotogràfic, uns tres mil són de tema gitano. Al paio Chac, que és com se’l coneixia a la gran família gitana, se li van obrir les portes de totes les barraques per tal que, amb la seva càmera, fes fotografies com qui pren apunts. Aquest conjunt de negatius, producte de la seva pràctica fotogràfica en el temps de lleure amb la seva família, constitueix un document d’un extraordinari valor documental del qual emergeix una representació fotogràfica del poble i la cultura gitanos plena de respecte i admiració sense cap engruna de paternalisme.

 

El Fons de Jacques Léonard va ingressar a l’Arxiu Fotogràfic l’any 2009.

Un cop a l’Arxiu  es va dur a terme el treball de documentació, tractament de conservació preventiva i digitalització d’una part  dels fons, concretament, uns 3.000 negatius sobre els gitanos.

També es van iniciar els treballs de descripció a nivell d’unitat documental composta a la base de dades Albalá.

Modalitat d’ingrés: Comodat, 2009

Procedència: Santiago Léonard Amaya

Contingut