Fotografia a Catalunya
Menú
×

Exposició virtual

Los estudios de fotografía en Barcelona en el siglo XIX

Rafel Torrella

Els estudis de fotografia a Barcelona al segle XIX és una exposició virtual sobre l’aparició i desenvolupament dels tallers fotogràfics a Barcelona al llarg del segle XIX, des dels primers espais ocupats pels daguerreotipistes itinerants fins als grans i artístics tallers que es bastiren a la ciutat a finals del segle XIX de la mà de fotògrafs que ja ho són per tradició familiar.

A través de la implantació de la temàtica del retrat com a primera i més comercial aplicació de la fotografia, i del desenvolupament dels objectes fotogràfics com la targeta de visita, màxim exponent de la popularització del retrat fotogràfic, els diferents apartats de l’exposició expliquen com els estudis neixen, creixen i progressen, acompanyats de l’evolució tècnica del nou art fotogràfic.

La col·lecció de retrats en format de targeta de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona ens proporciona un aplec d’elements per a poder aventurar una història d’aquest exitós procediment, a través, sobre tot, de l’observació acurada de les imatges i dels dorsos de les targetes, un canal d’abundosa informació per a la història de la fotografia.

L’aparició de noticies, cada cop més habitual a la premsa, sobre els fotògrafs i les seves novetats  serveixen de guia textual per veure com el retrat fotogràfic va anar incorporant-se en la litúrgia social de representació, i ens il·lustra amb paraules de l’època sobre les novetats i canvis que es van succeint en les formes i en els tallers dels fotògrafs.

Comissariada per

Rafel Torrella

Llicenciat en història de l’art (Universitat Autònoma de Barcelona), amb estudis de fotografia (Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya ) i d’identificació i conservació de fotografies (International Museum of Photography and Film-George Eastman House, Rochester, NewYork).


Exerceix les tasques de conservació de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona,  i ha comissariat diverses exposicions del mateix centre (com  Frederic Ballell, fotoperiodista; Montjuïc  1915, primera mirada; Joan Martí, fotògraf. Belleses del XIX;  Frederic Ballell. La Rambla 1917-1918; Els Napoleon, un estudi fotogràfic; Entorn 1900; El Daguerreotip. Inicis de la fotografia a Barcelona; Antoni Capella, fotògraf de societat, 1955-1980).

 
Realitza tasques de docència sobre identificació i conservació de materials fotogràfics, en tallers d’institucions diverses (Ajuntament de Barcelona, Màster d’Arxivística, Diputació de Barcelona, Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya) i ha realitzat xerrades i conferències sobre història de la fotografia a Barcelona (centres cívics, Fundació Tàpies, Cercle de Sant Lluc, Fundació Vilacasas...)
Ha publicat diversos estudis sobre la fotografia a Barcelona, centrats en la investigació sobre els fons de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Los estudios de fotografía en Barcelona en el siglo XIX

Rafel Torrella

Los estudios de fotografía en Barcelona en el siglo XIX