Fotografia a Catalunya
Menú
×

Exposició virtual

COPS DE GENT DAVANT LA CÀMERA

Andrés Antebi, Teresa Ferré, Pablo González

La fascinació de les multituds

Quan els fotògrafs, entre les acaballes del segle XIX i principis del XX,   començaren a explorar nous llenguatges i mirades més dinàmiques, baixaren de l'estudi als carrers i s'aventuraren en les possiblitats que obria el reporterisme gràfic. Allà, al carrer, trobaren en l'emergència de les multituds en acció un dels seus principals reclams. Càmera en mà o carregant els seus feixucs equips, els proto-repòrters van començar a prendre el pols dels batecs de la vida urbana, ja fossin festes populars, enterraments, desfilades o manifestacions reivindicatives. Cops de gent que excerciren en aquells primers cronistes una fascinació i una influència que en molts casos determinà el decurs de les seves carreres professionals.

De la càmera al laboratori i d'allà a les rotatives, el registre fotogràfic d'aquestes activitats extraordinàries a l'espai públic va començar a ser tema recurrent a les pàgines de la premsa gràfica durant les primeres dècades del segle XX, justament en el temps en que aquest negoci es consolidava, milloraven les tècniques d'impressió, proliferaven els setmanaris gràfics als quioscos i el públic s'interessava cada cop més per la imatge fotogràfica.

Les fotografies de les multituds protestatàries als carrers, un dels símbols de l'adveniment de la cultura de masses,  funcionaren no només com a elements informaitus sinó també com a potents amplificadors propagandístics de les reivindicacions populars, o bé, al contrari, com a element provatori contra els manifestants, que justificava la repressió política.

Aquesta exposició vol explorar com van ser, en el cas de Barcelona, aquelles primeres manifestacions reivindicatives fotografiades i glosar també els artífexs -molts d'ells del tot desconeguts- d'unes instantànies que ja formen part, pas a pas, crit a crit, de la nostra memòria col·lectiva. 

Comissariada per

Andrés Antebi, Teresa Ferré, Pablo González

L'Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) és un col·lectiu independent i transdisciplinar co-dirigit per l'antropòleg Andrés Antebi i l'historiador Pablo González, que treballa des de l'any 1999 en projectes de recerca històrica i etnogràfica a la ciutat de Barcelona. El seu objectiu principal és combinar les eines pròpies de la investigació social amb la potència evocadora de les arts gràfiques i visuals. En els darrers temps, els seus treballs exploren temes tan diversos com la història del reporterisme gràfic, les mobilitzacions ciutadanes, les petjades colonials a Barcelona o la construcció de la memòria històrica dels barris des dels fons fotogràfics domèstics.

COPS DE GENT DAVANT LA CÀMERA

Andrés Antebi, Teresa Ferré, Pablo González

COPS DE GENT DAVANT LA CÀMERA