Fotografia a Catalunya
Menú
×

Exposició virtual

Fotografies com a espai públic

Marta Dahó

Aquesta exposició virtual complementa i desenvolupa algunes de les idees plantejades en el projecte curatorial de l'exposició Fotografies com a espai públic que té lloc a Arts Santa Mònica del 9 de novembre de 2017 al 21 de gener de 2018.

Aquesta mostra recull els resultats dels tres primers anys d’aquesta activitat; concretament, la que s’ha desenvolupat des de l’eix encarregat de les noves adquisicions. Els 16 treballs presentats a l’exposició, articulada per a l’Espai 1 de l’Arts Santa Mònica, formen part d’una selecció molt més àmplia —881 obres de 45 autors— que una comissió d’experts va consensuar entre el 2015 i 2017.1  Reunint-se periòdicament, analitzant els fons existents per a detectar absències, valorant les contribucions dels autors més destacats del segle XX, sense oblidar les manifestacions especialment significatives del segle XIX i donant suport a la creació d’autors amb trajectòries més breus que obren nous punts de fuga en la reflexió sobre allò fotogràfic, aquesta comissió va proposar l’adquisició d’un important nombre d’obres que ara es troben dipositades a diverses institucions catalanes i que, a través d’aquest portal, poden ser consultades íntegrament.

Fotografies com a espai públic

L’exposició sorgeix doncs amb el propòsit de donar a conèixer la tasca de Pla Nacional de Fotografia a través d’algunes de les obres que en els darrers tres anys han passat a formar part de la Col·lecció Nacional de Fotografia de la Generalitat de Catalunya. D’altra banda, si tot projecte curatorial implica una selecció i un assemblatge  específics, en aquesta primera presentació de la col·lecció la pertinença de cadascun dels projectes seleccionats i la seva interrelació respon també al desig de reflexionar sobre allò que posa en joc aquest gran conjunt de pràctiques, llenguatges i circumstàncies que seguim anomenant fotografia, una fotografia que, seguint els plantejaments teòrics d’Ariella Azoulay, podem redefinir com un espai de trobada en el qual tots participem de diverses maneres.2

L'exposició Fotografies com a espai públic presenta el treball realitzat per 19 autors amb fotografies i projectes les cronologies dels quals abracen des del 1959 (amb diverses fotografies de Francisco Ontañón), fins el 2013 (Werker Collective, Aleix Plademunt, Jordi Guillumet-Mònica Roselló i Tanit Plana-Laia Ramos).

Anna Malagrida, Aleix Plademunt, Daniela Ortiz, Ferran Freixa, Francisco Ontañón, Joan Fontcuberta, Joana Biarnés, Jordi Guillumet - Mònica Roselló, Mabel Palacín, Manel Armengol, Manel Úbeda, Marc Roig Blesa - Rogier Delfos (Werker Collective), Martí Llorens, Pilar Aymeric, Tanit Plana - Laia Ramos, Xavier Ribas.

 

1. La comissió va estar formada per Jusèp Boya, director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni; Pepe Serra, director del Museu Nacional d’Art de Catalunya; Magda Gassó, cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles; Vicenç Boned, assessor i membre de la Comissió d’Impuls del Pla Nacional de Fotografia; Juan Bufill, crític d’art, fotògraf i comissari d’exposicions; Marta Dahó, comissària d’exposicions i docent; Teresa Grandas, conservadora del Museu d’Art Contemporani de Barcelona; Imma Navarro, cap de l’Àrea de Fons d’Imatges, Gràfics i Audiovisuals de l’Arxiu Nacional de Catalunya, i Jordi Serchs Serra, director de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Durant el 2015, també hi va participar el director de la Fundació Foto Colectania, Pepe Font de Mora, i, el 2015 i 2016, la investigadora, fotògrafa i editora Mar Redondo.

2. Ariella Azoulay (Tel Aviv, 1962) és professora de cultura moderna i comunicació al Departament de Literatura Comparada de la Brown University (Providence, EUA), comissària i directora de cine. Entre els seus llibres més importants destaquen Civil Imagination: The Political Ontology of Photography (Verso, 2012) i The Civil Contract of Photography (Zone Books, 2008). En castellà pot consultar-se el segon capítol de The Civil Contract a la revista Concreta, núm. 8, tardor, 2016, p. 47-63, i en català la publicació de la seva conferència impartida al simposi “Instantànies de la teoria de la fotografia”, celebrat a Tarragona sota la direcció de Pedro Vicente el 2009, dins el marc del festival SCAN i publicat per Arola Edicions el mateix any. Per a més informació sobre els seus assajos i projectes, es pot consultar: http://cargocollective.com/ariellaazoulay.

Comissariada per

Marta Dahó

 És comissària d’exposicions i compagina la curadoria amb la docència i la investigació. Llicenciada en Història de l’art per la UAB i Màster en Estudis Avançats en Història de l’art per la Universitat de Barcelona. Actualment desenvolupa una tesi doctoral sobre pràctiques fotogràfiques i es membre del grup de recerca Art Globalization and Interculturality (AGI) de la Universitat de Barcelona.

Des del 1995 ha comissariat nombroses exposicions per a institucions de prestigi internacional com la Fundació Mapfre, amb qui ha portat a terme dues exposicions antològiques: Stephen Shore (setembre – novembre, 2014), i Graciela Iturbide, totes dues amb llargues itineràncies a diverses institucions museístiques de relleu (C/O Berlin; Huis Marseille, Amsterdam; Fotomuseum Wintertur; Pinacoteca de Sao Paulo, Museo de Arte Moderno de México; Rencontres de la Photographie d’Arles). Al llarg de la seva trajectòria professional també ha treballat amb Magnum Photos (entre el 2001 i el 2005) i a la sala Metrònom (1995-2001).

Ha col·laborat amb diversos festivals de fotografia com SCAN (membre del comité artístic en les seves dues primeres edicions i co-comissària de Talent Latent’o8), Fotofreo (Fremantle, Australia) on va presentar An Idea of Europe, el festival de Fotografia de Roma on va comisariar Gioia ¿? Gioia.

 

Fotografies com a espai públic

Marta Dahó

Fotografies com a espai públic