Fotografia a Catalunya
Menú
×

15. TANIT PLANA I LAIA RAMOS

Exercicis de memòria aplicada, 2013, © Tanit Plana i Laia Ramos.  

Els arguments d’Azoulay s’han consolidat fonamentalment a través d’una feina de recerca amb fotografies d’arxiu de caràcter documental. No obstant, la validesa del seu plantejament teòric és extrapolable a qualsevol tipus de pràctica fotogràfica, d’aquí que pugui considerar-se realment com a una nova ontologia de la fotografia. Això és justament el que manifesta l’exposició Fotografies com a espai públic en plantejar fins a quin punt les seves teories constitueixen una eina fonamental en la renovació del pensament entorn a la fotografia. L’abast que suposa assumir el valor de la nostra implicació com a espectadors no només afecta la recepció d’allò que ens proposa cada autor amb la seva obra, sinó també allò que posa en joc la nostra interpretació. És des d’aquest punt de vista que podem reconstruir la història de tots a través del rastre que deixen els esdeveniments a les fotografies existents, reconeixent també els buits que provoca la seva absència, i inclús amb la possibilitat, tal com ens proposa Azoulay, de pensar en les fotografies que no van poder ser fetes.1

1. AZOULAY, Ariella, «L’obligation de parler des photographies non prises», publicat a ZABUYAN, Dork (dir.). Les images manquantes. París: Les Bal, 2012, p. 114-137. 

De què serveix recordar el passat? Quines narratives despleguem per relatar-lo? Amb Exercicis de memòria aplicada s’ha convidat persones de Mollet del Vallès que han viscut la Guerra Civil perquè en re­cordessin les vivències i les resignifiquessin a través de la construcció d’imatges. La possibilitat de rememorar la història viscuda ha anat acompanyada d’un procés de reflexió a l’entorn dels usos de la memòria històrica i els seus mitjans. Subvertint la lògica de la víctima, habitual en les maneres de representar fotogràficament els testimonis d’esdeveniments dramàtics, s’han assajat les possibilitats de la recreació com a mecanisme per explorar maneres en les quals els testimonis siguin agents actius en el procés de representar les seves pròpies vivències. El projecte es va desenvolupar dins el cicle d’exposicions De com convertir un museu en arena, comissariat per Oriol Fontdevila,  a L’Aparador del Museu Abelló de Mollet del Vallès. (Tanit Plana i Laia Ramos)

 

 

Fotografies com a espai públic

Marta Dahó

Fotografies com a espai públic