Fotografia a Catalunya
Menú
×

Fons Joan i Ramon Bellmunt de l'Arxiu Comarcal del Garraf

Fons Joan i Ramon Bellmunt de l'Arxiu Comarcal del Garraf

Sobre la col·lecció

Nascuts a Vilanova i la Geltrú, fills de Ramon Bellmunt i de Mercè Poblet.

Al marge de l’activitat professional com a pintors decoradors, destaca la pràctica de l’excursionisme, l’esport, l’arqueologia i la fotografia. 

Són socis fundadors l’any 1951 del Centre d’Estudis de la Biblioteca Museu Balaguer on s’incorporaren a les seccions de fotografia i arqueologia. 

L’Agrupació Fotogràfica va començar dins l’Associació d’Alumnes Obrers i quan es va integrar com a secció del Centre d’Estudis, en Joan Bellmunt va ser president. 

Foren dels principals impulsors de l’Arxiu Fotogràfic Municipal de Vilanova i la Geltrú, pel que van fer nombroses fotografies i van redactar les primeres fitxes. Amb la col·laboració d’altres fotògrafs locals, van organitzar aquest arxiu d’imatges d’una manera sistematitzada i professional.

Al llarg dels anys, van acumular una gran quantitat de fotografies que van esdevenir un important arxiu fotogràfic que guardaven a casa seva i on tenien també un petit laboratori per revelar les fotografies. 

L’esposa d’en Ramon, na Conxita Martí, fou d’una ajuda inestimable tant quan eren en plena activitat creadora com al final de la seva trajectòria vital en la conservació i custòdia de l’arxiu.

Amb el pas dels anys i sobretot amb la pèrdua progressiva de visió del Joan, es van anar allunyant de la fotografia i d’altres activitats a partir de 1978 

 

HISTORIA ARXIVÍSTICA I CONTINGUT DEL FONS

Els germans Bellmunt, junt amb la participació d'altres fotògrafs vilanovins d'aquella època, foren els principals artífexs de l'arxiu fotogràfic municipal de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

 

Els seus orígens fotogràfics  es remunten a la dècada de 1940 quan substitueixen a l'Alfons Foradada al capdavant de l'Agrupació Fotogràfica de Vilanova, una entitat orientada a crear un fons d'imatges de Vilanova i la Geltrú i la seva difusió a través d'exposicions i concursos locals i nacionals.

 

Per un acord del ple municipal del mes de juny de 1955, l'Ajuntament de Vilanova decideix impulsar la creació d'un arxiu fotogràfic municipal que formés part de l'arxiu municipal, i encarrega la seva organització i funcionament a la secció fotogràfica del Centre d'Estudis de la Biblioteca Museu Balaguer. 

 

Joan Bellmunt fou president d'aquesta secció fotogràfica fins l'any 1958, quan en Ramon Falcó agafa el relleu. És un període d'una gran activitat fotogràfica gràcies a l'interès i professionalitat de vilanovins com Gabriel Güell, Ramir Horro, Jordi Mas, Ramon Falcó, Perelló, etc.

 

L'encàrrec principal que va rebre aquesta secció fotogràfica fou retratar el creixement i canvis urbanístics de la ciutat, així com els esdeveniments festius i socials més importants. Tots els carrers i places, antigues o modernes, foren immortalitzades amb aquestes imatges  preses amb una metodologia digna de professionals.

 

Fruït d'aquesta activitat són les 500 plaques de vidre, 12 mil negatius poliester, 1400 diapositives, 200 negatius de gran format i més de 1000 positius que conformen aquest arxiu fotogràfic. En total, més de 15.000 imatges que abracen un període aproximat de 1940-1970.

 

DADES SOBRE D’INGRÉS:

Conveni entre Arxiu Comarcal del Garraf amb la senyora Concepció Martí, vídua de Ramon Bellmunt que va fer donació a l’Arxiu Comarcal del Garraf del fons dels germans Joan i Ramon Bellmunt el 5 de març de 2009.

 

Contingut