Fotografia a Catalunya
Menú
×

Josep Mª Albero Botella

1933
Josep Mª Albero Botella

Biografia

Josep Mª Albero Botella va néixer a Terrassa el 16 d'agost de 1933. Li va tocar viure una guerra i una postguerra, i conseqüent a això, va perdre la vida el seu pare, quan ell només tenia 8 anys d'edat. Va estudiar comerç, i als 14 anys va entrar a treballar en una gestoria, i als 16 va fer oposicions per entrar a un Banc, en que va estar treballant durant un any, fins que una agència d'assegurança i gestoria, li va fer una oferta de treball i que va acceptar. En el seu nou treball es va trobar molt bé i aviat li van oferir a ocupar llocs de responsabilitat.
Mentrestant va cursar estudis i va obtenir els títols d'Assessor Fiscal i d'Agent d'Assegurances, el que li va permetre més endavant arribar a ser titular de l'Agència, fins a la seva jubilació als 67 anys.


A més del seu treball va tenir una gran afició per l'hoquei sobre patins, arribant a practicar aquest esport amb equips de categoria nacional. En arribar als 19 anys d'edat, i rebre oferta econòmica important per fitxar per equip professional, va optar per deixar la pràctica d'hoquei, i dedicar-se a descobrir fins a on arribava la seva curiositat per la fotografia.Amb la càmera fotogràfica de 4,5 x 6 que va deixar el seu pare, va començar la seva aventura fotogràfica. Es va associar al Grup Fotogràfic del Casino del Comerç de Terrassa, amb la sort que gairebé al mateix temps s'associessin també els llavors joves Ramon Masats, Joanita Biarnés, Josep Bros, i Antoni Boada, tots ells amb grans inquietuds, i noves consideracions sobre la fotografia, que van portar a revolucionar l'esperit del propi Grup Fotogràfic. Això i amb els consells del crític d'art Gabriel Querol, va poder arribar a crear-se un estil propi les seves fotografies, cosa que era un propòsit que s'havia imposat.


Va ser en l'any 1962, que va coincidir resultés guanyador del Premi Negtor 1962, en aquella època el més important que se celebrava a Espanya, i gairebé al mateix temps presentés una mostra personal a la Sala Aixelà de Barcelona, ​​que va tenir una gran acceptació per la creativitat de les fotografies exposades. A partir d' aquests esdeveniments, va entrar a formar part del Grup AFAL, i del Grup el Mussol, i exposar mostres personals i col·lectives a les principals ciutats d'Espanya, a París, Milàn, Brussel·les, Pescara, Civitanova Marche, Rio de Janeiro, Guadalajara (Mèxic), etc.


I la seva afició per la fotografia, segueix .............

 

Exposicions

Exposicions individuals

2015 Retrospectiva. Estudi Tigomigo, Terrassa.

2005 Retrospectiva. Centre Cultural, Terrassa.

1999 Basquetbol. Centre Cultural, Terrassa.

1975 Rostros de la Cartuja de Vallparadis. Terrassa, Barcel...

Veure les exposicions

Bibliografia

Col·laboracions amb Destino, Presencia, Ikonos,  Arte Fotográfico, Imagen y Sonido, Extraordinario 200AF.

Anuari de la Fotografia Española, 1973.

Butlletí Càmera de Comerç de Terrassa.

Diari de Terrassa.

Un Segle d'histor...

Veure la bibliografia