Fotografia a Catalunya
Menú
×

Angel Arcega García

1942
Angel Arcega García

Biografia

Angel Arcega García va néixer a Ainzón (Saragossa), el 9 d'agost del 1942. En aquest any, l'empresa on treballava el seu pare va obrir una delegació a Terrassa, fet que provocà que la tota família es traslladés a la dita ciutat quan l'Angel tenia només dos mesos.

L'Angel va estudiar comerç fins als 14 anys, ampliant els seus estudis als vespres a partir d'altres matèries del seu interès. De seguida s'incorporà en el món laboral, treballant en una empresa del sector tèxtil, en la qual descobriria la fotografia. Un dels màxims responsables del naixement d'aquest interès fou el seu cap directe, Jordi Vilaseca i Parramón, president del Grup Fotogràfic i Cinema Amateur del Casino del Comerç de Terrassa. A partir d'aquest moment, l'Angel adoptà la fotografia com el seu hobby, passió que es convertí, més tard, en la seva professió.

No va ser fins al 1963 que es va comprar la seva primera càmera (d'ocasió), una Agfa Karat-35. A través d'en Jordi Vilaseca, va conèixer les activitats del Grup Fotogràfic i va passar a formar-n'hi part. Aquell mateix any se'n va haver d'anar al Sàhara per fer el Servei Militar, pel que no va poder seguir amb la pràctica fotogràfica fins al seu retorn l'any 1964.

Després de l'adquisició de diverses càmeres, l'any 1967 va trobar la seva "companya" definitiva, amb la qual faria tota la seva carrera com a fotògraf amateur: la Minolta SR-1. A partir d'aquest moment, l'Angel aconseguiria diversos premis, destacant-se el Premi d'Honor al Concurs Nacional de Retrat, al Grup Fotogràfic El Gra de Rubí l'any 1978. Aquest va ser l'últim concurs en què va participar.

Durant aquest mateix any, obrí un estudi fotogràfic al centre de Terrassa, assessorat pel seu amic Ignasi Marroyo. L'estudi va mantenir l'activitat durant 33 anys, fins que el 31 de març de 2011, va ser tancat per la jubilació del fotògraf. En el decurs d'aquests anys de professió, va anar participant en diverses exposicions individuals i col·lectives. L'any 1985 va realitzar una exhibició de retrats de cadascun dels seus companys del Grup Fotogràfic al Centre Cultural de Terrassa. En aquest mateix Centre, va presentar, l'any 2014, una exposició antològica denominada "Del gra al píxel".

A principis de 2016, l'Angel Arcega, va començar a publicar a Facebook imatges del seu poble natal d'Ainzón (Saragossa), preses feia 50 anys. La sortida a la llum d'aquestes fotografies va ser emocionant i reconeguda per tota la gent del poble, portant al Regidor de Cultura de l'Ajuntament a demanar-li l'organització d'una exposició de 150 fotografies, la qual s'inaugurà exitosament el 15 d'abril de 2016.

Aquest va ser el premi més emotiu que va rebre en la seva carrera com a fotògraf.

Exposicions

2017 Audiovisual L’ull al visor II. Grup Fotogràfic El Gra de Rubí, Rubí.

2016 Audiovisual L’ull al visor. Grup Fotogràfic El Gra de Rubí, Rubí.

2016 Audiovisual Instants del passat. Grup Fotogràfic El Gra de Rubí, Rubí.

2...

Veure les exposicions

Bibliografia

MARROYO, Ignasi. Ignasi Marroyo: 2015. Rubí: Museu Municipal Castell, 2015. 126 p.

VV.AA. Anuario de la fotografia española 1974. Madrid: Everest, 1973. 208 p.

VV.AA. Anuario de la fotografia española 1973. Madird: Everest,...

Veure la bibliografia

Obra