Fotografia a Catalunya
Menú
×

Foto Ferrán

1887-1984
Foto Ferrán

Biografia

Fons constituït pel material produït pels fotògrafs Artur Ferran i Albareda i el seu fill Francesc Xavier Ferran i Brugués, principalment en la seva empresa de fotografia industrial i comercial coneguda amb el nom de "Foto Ferran". 

Artur Ferran i Albareda va néixer a Barcelona l'any 1887. Es formà com ebenista d'ofici però la seva gran passió va ser la fotografia. Aquest interès el portà a la professionalització quan va obrir amb un soci, l'estudi fotogràfic Americà del carrer Aribau de Barcelona. Per raons personals els dos socis van decidir separar-se i llavors Ferran s'especialitzà en fotografia industrial i comercial, tenint la seu al seu pis del carrer Muntaner número 30. Com a fotògraf no solament s'encarregava de la presa de vistes, sinó que intervenia directament en tot el procés, des de la fabricació dels químics, revelat i copiat, fins a les relacions amb els clients i empreses en general, dedicant molt de temps a la formació del seu fill Francesc Xavier. Artur Ferran morí a Barcelona als 97 anys el 1984. 
Francesc Xavier Ferran i Brugués va néixer a Barcelona el 6 de desembre de 1915 i ja des de molt jove aprengué l'ofici de fotògraf al costat del seu pare. Iniciada la guerra va ser destinat al front d'Aragó, exactament a Siètamo a la 31ª Divisió. Des d'aquest lloc, i coneguda la seva capacitació com a fotògraf, va ser autoritzat pel Comissariat de guerra de la divisió a cobrir fotogràficament aspectes diversos sobre la vida del soldat al front, així com a fer reproduccions de cartells, murals i imatges d'altres fotògrafs. Aquest material havia de ser destinat a l'exposició del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya, que es va celebrar a l'Avinguda de la Llum l' hivern de 1937.

 

Retrat i biografia: Arxiu Nacional de Catalunya

Obra