Fotografia a Catalunya
Menú
×

Gabriel Casas Galobardes

1892-1973
Gabriel Casas Galobardes

Biografia

Nascut a Barcelona, fill i nét de fotògrafs, aprèn la professió a casa però també fent d'ajudant dels pictorialistes Rafael Areñas o Antoni Campañà. La seva obra destacarà per adoptar els estilemes avantguardistes amb trets presos del disseny gràfic i la publicitat, trencant amb els postulats pictorialistes i convertint-se en un dels més primerencs representants de la Nova Visió, molt en connexió amb el corrent europeu.

Podem considerar el període d'entreguerres com el més representatiu de la seva obra, amb gran repercussió en revistes com ara Barcelona Gràfica, Imatges, D'Ací i D'Allà, Veu de Catalunya, entre d'altres, cartells propagandístics per al grup Acció Catalana Republicana o la Generalitat de Catalunya, així com llibres.

La seva estètica, en connexió amb el llenguatge defensat per Moholy-Nagy, va anar més enllà en atorgar a les seves fotografies d'una gran càrrega psicològica. Així, els picats i contrapicats, els fotomuntatges, les fragmentacions i les repeticions, o els descentraments parlaven d'una societat en la qual la difícil situació accentuava les diferències, arribant a aconseguir que la fotografia deixés d'estar subjugada pel text que l'acompanyava i prengués protagonisme com a obra artística de ple dret.

Va ser fotògraf retratista, esportiu, fotoperiodista i publicitari. A la fi de la Guerra Civil, va ser perseguit i empresonat, i li va ser retirat el carnet de periodista, molt afectat pels esdeveniments va acabar la seva carrera dedicant-se a la fotografia publicitària i industrial, també amb diverses col·laboracions il·lustrant llibres.

 

Exposicions

2015 Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat, 1929-1939. Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barcelona.

2010 Praga, París, Barcelona. Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barcelona.

2004 Variaciones en España: fo...

Veure les exposicions

Bibliografia

Llibres i publicacions amb fotografies de l’autor.

Lluís Saura: www.gabrielcasas.cat

 

AJUNTAMENT DE BARCELONA. Inauguració del parvulari Forestier. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, 1932.

AJUNTAMENT DE BARCELONA. La vi...

Veure la bibliografia