Fotografia a Catalunya
Menú
×

Carme Gotarde Camps

1892-1953
Carme Gotarde Camps

Biografia

Carme Gotarde va néixer a Olot l’any 1892. Era filla d’Antoni Gotarde Bartolí i d’Antònia Camps, una mestra olotina que ja no exercia. Formada artísticament pel seu pare, Carme Gotarde va excel·lir en la fotografia, però al llarg de la seva vida també va practicar el dibuix, la pintura, l’escultura i el treball amb el cuir i amb el vidre. Ben aviat va començar a rebre premis i distincions en el camp de la fotografia artística en concursos i exposicions celebrats a diferents ciutats espanyoles: Cadis (1915), Madrid (1916, 1921, 1927), Barcelona (1919 i 1928) i Saragossa (1929). Les obres presentades en aquests certàmens solien ser bromolis (sobretot, retrats) i fotografies de paisatges dels voltants d’Olot.

Carme Gotarde va compaginar la seva faceta artística amb la seva professió. Es va guanyar la vida treballant com a retratista al seu estudi de la plaça dels Capellans (actualment d’Esteve Ferrer), que va començar a regir segurament a partir de 1912, quan el seu pare es va posar malalt. Va fotografiar imatges per als catàlegs dels tallers de sants i de la foneria Barberí i va col·laborar esporàdicament en algunes publicacions. Però sobretot va ser la retratista d’Olot de les dues dècades anteriors a la guerra civil; bona part de la societat olotina va passar pel seu estudi per fixar diferents moments de la vida: el naixement, la comunió, el casament, l’ordenació sacerdotal, la consagració episcopal, el final del batxillerat, l’inici del servei militar...

Seguint el costum que havia iniciat el seu pare, Carme Gotarde va exposar els retrats d’algunes persones distingides als aparadors de diferents botigues cèntriques de la ciutat. El mes de març de 1921, va traslladar la seva residència i el seu estudi al segon pis del número 7 del carrer de Sant Rafel i va utilitzar el nou espai per mostrar algunes de les seves obres.

A partir de l’any 1935, data de la mort de la seva mare, les dades documentals de Carme Gotarde són molt escasses. Des de 1944, si no abans, va viure en règim de mig pensionat al convent del Cor de Maria, d’Olot, les monges del qual havia retratat en nombroses ocasions. Amb prou feines exercia com a fotògrafa i alguns testimonis afirmen que els últims anys va malviure fent classes de dibuix a fills d’alguns familiars. Cap a l’any 1948 va fer un últim canvi de domicili, segurament obligat, al passeig de Miquel Blay. Va morir al convent del Cor de Maria, el 19 de novembre de 1953.

Bibliografia

BATLLE BOSCH, Carles. Els morts (a propòsit de l’exposició de Carme Gotarde). Olot: El Cartipàs. Núm. 36, (nov. 2009), p.4.

BONFILL, Anna; MAYANS, Antoni; ROCA, Quim (coord.). Carme Gotarde Camps (1892-1953), fotògrafa. O...

Veure la bibliografia