Fotografia edifici: © Jaume Orpinell, 1994
El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya és una institució que compta amb una trajectòria de més de vuitanta anys, durant els quals s'ha consolidat en la nostra societat com a referent d'arquitectura amb prestigi a nivell nacional i internacional.
La missió del Col·legi és defensar el valor social de l'arquitectura i l'urbanisme envers la societat i en representació dels arquitectes.
El Col·legi té prop de 10.000 arquitectes col·legiats a tot el territori català i s’organitza en cinc demarcacions -Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida i Ebre-, i un seguit de seus i delegacions per tal d'atendre els col·legiats en un àmbit més proper.
L’Arxiu Fotogràfic es va crear l’any 2007 com a secció de l’Arxiu Històric del Col·legi, fruit de la necessitat, hereva de l’anterior Centre de Documentació d’Imatges, de recuperar tot el patrimoni fotogràfic dispers per totes les àrees del COAC. L'objectiu era evitar, així, la seva pèrdua o deteriorament per manca d’unes bones condicions de conservació i instal·lació.
Actualment, l’Arxiu Fotogràfic compta amb un volum prou nombrós per considerar-lo un dels millors arxius d’imatges d’arquitectura de l’Estat.
Entre d’altres fons, destaquen les tres grans col·leccions d’imatges recollides des de la creació de l’Arxiu Històric i ordenades de forma temàtica, onomàstica i geogràfica respectivament; els fons de fotògrafs de gran rellevància en el nostre país com ara Francesc Català-Roca i Oriol Maspons; la col·lecció de fotografies del Romànic de Lluís Domènech i Montaner; els negatius en placa de vidre de l’obrador de Gaudí; i els positius "vintage" atribuïts a Opisso, del Fons Matamala.