Fotografia a Catalunya
Menú
×

Frederic Ballell Maymí

1864-1951
Frederic Ballell Maymí

Biografia

Frederic Ballell Maymí (1864-1951), que era un fill d’indians, que va arribar a Catalunya amb molts pocs anys, per la mort de la seva mare. Va estudiar enginyeria industrial a Barcelona, on descobrí la fotografia i inicià els seus primers treballs com a retratista. En tornar a Puerto Rico acabada la carrera estableix allí un estudi de fotografia, del qual ens han quedat testimoni en diversos retrats o escenes de carrer. La seva gran aportació a la fotografia catalana s’inicia quan, en tornat de Puerto Rico a inicis de segle XX, comença la seva relació amb la revista La IIustració Catalana a partir del primer número de la nova etapa iniciada el 1903, i perdura ininterrompudament fins al final de la publicació l’any 1917. Treballà també per altres publicacions com la revista Feminal, L’Esquella de la Torratxa, La Campana de Gràcia, o La Hormiga de Oro. En aquest moment inicial de segle, Ballell esdevé un dels principals productors del naixent àmbit del fotoperiodisme i, al costat d’altres professionals com Fernando Rus o Adolf Mas, marcarà la manera de fer en l’apropament visual als canvis de la societat, recollint imatges dels diferents espais en evolució. La seva persistència en la imatge de qualitat i en el seguiment dels esdeveniments que dibuixaven el discórrer de la societat, va suposar que fos cercat per revistes de fora de Catalunya que el varen contactar com a corresponsal: és el cas de revistes de Madrid com Blanco y Negro, La Esfera o el periòdic ABC, on il•lustrava fets de Barcelona i Catalunya. Com a fotògraf desenvolupà altres aspectes relacionats amb la càmera. D’una banda, treballà durant un temps al Servei Meteorològic de Catalunya realitzant fotografies de núvols. D’altra banda, la participació a concursos fotogràfics li aportà un cert reconeixement i la possibilitat de mostrar les seves fotografies fora de la plasmació de la noticia, com a mitjà d’expressió més personal. Ballell és un dels protagonistes del canvi formal del fotoperiodisme, implicat en la consolidació de la professió fins al punt de ser un dels socis fundadors de l’Associació de la Premsa Diària de Barcelona. Cal destacar d’entre la seva producció, la sèrie sobre la Rambla de Barcelona, conformada per un centenar d’imatges que corren paral•leles a la seva tasca informadora, creant un document sobre el paisatge humà de l’arteria barcelonina entre els anys 1907 i 1908. El desembre de 1951 va morir a Barcelona, només sis anys després que el seu fons fotogràfic hagués ingressat a l’Ajuntament de Barcelona.                                    

Exposicions

2010 (del 9 de març al 22 de maig). SERCHS i SERRA, Jordi (ed.). Frederic Ballell. La Rambla 1907-1908. Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Barcelona.

2000 (del 12 d’abril al 12 d’agost). GUSTÀ, Montserrat; DOMENECH, Sílvia (ed.)...

Veure les exposicions

Bibliografia

CADENA, Josep Maria [et al.]. Frederic Ballell : fotoperiodista. Catàleg de les exposicions "Frederic Ballell, fotoperiodista a l'inici del segle XX (1903-1920)" i "Desastre": Barcelona: Institut de Cultura de Barcelona. Arxi...

Veure la bibliografia