Fotografia a Catalunya
Menú
×

Joaquim Gomis

1902-1991
Joaquim Gomis

Biografia

Fotografia i Biografia: Arxiu Nacional de Catalunya

Nascut el 19 de setembre de 1902, Joaquim Gomis va ser el segon de nou germans d'una família burgesa de Barcelona. L'any 1920 el seu pare, Josep Anton Gomis i Perales, que havia treballat com a cap de la secció de cotó de la casa Riva y García, s'estableix pel seu compte dins del món de la importació de cotó. Joaquim Gomis es va unir al negoci del seu pare, i es va desplaçar l'any 1921 a Anglaterra per tal de conèixer els mercats internacionals i formar-se com a empresari cotoner. 
Fins a aquests moments, i juntament amb les activitats professionals, Joaquim Gomis havia desenvolupat una gran afició per la natura i l'excursionisme -igual que el seu pare i el seu avi Cels Gomis, molt vinculats al Centre Excursionista de Catalunya - al mateix moment que començava a fer les primeres fotografies amb una càmera Brownie que li havia regalat la seva tia, Dolors Gomis Perales. 
L'any 1930 estableix relació amb diverses personalitats del món artístic; i l'any 1932 funda ADLAN (Amics de l'Art Nou). D'aquests època ve la seva amistat amb Joan Prats, Joan Miró i Josep Lluís Sert. Durant aquests anys també inicia amistat amb altres artistes i escriptors de fora de Catalunya. 
Un cop finalitzada la Guerra Civil Gomis tornà a Barcelona, després del seu exili a París i d'un "èxode" -tal com ell mateix anomenà- que el portà, a ell i a la seva família, a viatjar per Anglaterra, Holanda, Txecoslovàquia i Suïssa. Durant aquests anys farà amistat amb personatges com Irving Penn, Man Ray, Henry Cartier-Bresson o Brassaï. El 1952 fou el fundador i primer president de l' Associació d'Amics de Gaudí. President de la Fundació Miró de Barcelona de 1972 a 1975, de la qual havia estat impulsor amb Josep Lluís Sert, Raimon Noguera i el mateix Miró. Exposà amb Francesc Català Roca amb motiu de la inauguració de la Galeria Joan Prats l'any 1976. L'any 1977 exposa a la galeria "Ciento" de Barcelona, i en 1982 a la "4 Gats" de Palma i a la Fundació Miró de Barcelona. L'any 1986 va reunir una selecció de les seves obres a l'exposició "Joaquim Gomis, la poètica de la modernitat", i l'any 1994 es va editar el llibre "Joaquim Gomis-Joan Miró. Fotografias, 1941-1981, que mostra l'univers creador del pintor. Deu anys més tard, coincidint amb la Primavera fotogràfica, el 2002 se li va dedicar una altra exposició, comissariada per Juan Naranjo. Recentment la seva obra ha estat exposada a l'IVAM de València i a la Fundació Miró. 

Bibliografia

GIRALT-MIRACLE, Daniel. Joaquim Gomis, Joan Miró. Fotografies 1941-1981. Barcelona: Gomis Watson Studios, 1994. 

GIRALT-MIRACLE, Daniel. Atmosfera Gaudí. Fotografies de Joaquim Gomis. Barcelona: Fundació Caixa de Catalunya, ...

Veure la bibliografia