Fotografia a Catalunya
Menú
×

Jordi Esteva

1951
Jordi Esteva

Biografia

Escriptor i fotògraf, és un apassionat de les cultures orientals i africanes, a les quals ha dedicat la major part de la seva tasca periodística i fotogràfica. Visqué durant cinc anys a Egipte treballant a Radio Cairo Internacional. Estudià la vida quotidiana al desert, recollida a Els oasis d'Egipte: Los oasis de Egipto (Ed. Lunwerg 1995). Redactor en cap i director d'art de la revista Ajoblanco entre el 1987 i l'estiu del 1993. El 1994 participà en el projecte Patrimoni 2001 de la UNESCO i fotografià la medina de Marràqueix, obra mostrada a la seu de les Nacions Unides a Nova York (setembre del 1994) i a la seu de la UNESCO a París (maig del 1996). El 1996 realitzà un estudi fotogràfic sobre l'arquitectura de l'Atles marroquí: Fortalezas de barro en el sur de Marruecos (Compañía Literaria 1996). El 1998 aparegué Mil i una veus: Mil y una voces (El País/Aguilar 1998, Círculo de Lectores 1999), un llibre de converses amb setze artistes i intel·lectuals d'ambdues bandes del Mediterrani sobre les societats àrabs enfrontades al desafiament de la modernitat. Publicà Viatge al país de les ànimes: Viaje al país de las almas (Pre-Textos 1999), un apropament al món de l'animisme africà, en el qual documenta els rituals iniciàtics i els fenòmens de possessió. En el 2006 aparegué Els àrabs del mar: Los árabes del mar (Península/Altair), on narra la cerca dels antics mariners de les costes d'Aràbia que recorrien els ports de l'oceà Índic amb els seus velers propulsats pels monsons, seguint unes rutes que, amb prou feines, havien variat des dels temps de Simbad. Premi Liberpress, Camins 2008. Girona. Octubre 2008.

Febrer de 2009, després de dos mesos de treball a Costa d'Ivori, finalitza el rodatge de "Retorn al país de les ànimes", estrenat a Barcelona el 2011, després de recórrer el circuit internacional de festivals.

Setembre de 2011, Atalanta publica el seu últim llibre "Socotra, l'illa dels genis". «Bellíssim, extraordinari i apassionant aquest malenconiós viatge a l'illa perduda de Simbad», en paraules de Jacinto Antón a Babelia. El País.

Desembre de 2013 Viatjà de nou a Costa d'Ivori i Ghana per filmar "Komian".

Torna a Socotra a principis de 2014 per filmar "Socotra, l'illa dels genis".

Exposicions

Exposicions individuals

2017 Socotra: la isla de los Genios. Festival Revela't. Fàbrica de Cal Garbat, Vilassar de Dalt.

2007 (del 21 de juny al 27 de setembre). Fills de Simbad.  Palau Robert, Barcelona.

2007. Fills de Si...

Veure les exposicions

Bibliografia

Publicacions

ESTEVA, Jordi. Los oasis de Egipto. Barcelona: Lunwerg, 1995.

ESTEVA, Jordi; MIMÓ, Roger. Fortalezas de Barro en el Sur de Marruecos. Madrid: Compañía literaria, 1996.

ESTEVA, Jordi. Viatge al país de les ànim...

Veure la bibliografia

Obra