Fotografia a Catalunya
Menú
×

Tino Soriano

1951
Tino Soriano

Biografia

Nascut a Barcelona, ha estat premiat amb nombrosos guardons nacionals i internacionals com l'Humanity Photo Award de la UNESCO en nou ocasions, el Lente de Plata mexicà i el Premi Canon-Europa de l'OMS. Posseeix cinc distincions Fotopres, el guardó humanista The Essence of Humanity de Nova Zelanda i el premi fotoperiodístic més prestigiós del món, el Word Press Photo, atorgat el 1999 en la categoria d'Art. La Sociedad Geográfica Española li ha atorgat el premi "Imagen 2016".

El 2015 va rebre el Gran Premi "Humanity Photo Award" de la UNESCO i la CFPA (China Folklore Photographic Association) en una cerimònia celebrada a Shangri-la. Aquell any l'organització va rebre 83.000 fotografies procedents de 133 països de tot el món.

El seu treball personal sobre el món de la Medicina iniciat el 1987 i premiat per l'Organització Mundial de la Salut li va suposar un reconeixement especial de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya l'any 2006: el Premi "Jaume Aiguader i Miró" per la seva labor de divulgació d'aquesta ciència a través dels seus reportatges fotogràfics.

La seva experiència docent és àmplia. Des de 1978, any en què va començar a col·laborar en la revista Flash Foto amb diversos articles tècnics, ha impartit classes i conferències al Centro Internacional de Fotografía, a l'EFTI de Madrid, a l'I.D.E.P de Barcelona, a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Barcelona, a la Facultat de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra, als "Encuentros de Fotoperiodismo de la Fundación Santa María de Albarracín", a l'Escola de Fotografia de la Universitat Politècnica de Catalunya a Terrassa, a la Universitat Autònoma de Barcelona (Postgrau en Fotoperiodisme), a la Universitat de Lleida, a la Universitat de València, a la Universitat d'Andalusia, al Centro Andaluz de Fotografía i al Centro de Estudios Latino Americanos de la Universitat de Berkeley, Califòrnia. També ha estat director artístic del festival Fotonature a l'illa de La Palma des dels seus inicis l'any 2010.

Forma part del selecte grup de docents-experts de la National Geographic Society des d'on imparteix cada any, en anglès, diversos tallers de fotografia: a Granada, Barcelona i al nord d'Espanya a bord del tren Transcantàbric. Finalment ha donat conferències esporàdiques i tallers de fotografia social i reportatges de viatge en quasi tota la geografia espanyola, i països d'arreu del món com ara als Estats Units, Mèxic, Etiòpia, Myanmar, l'Índia o la Xina.

És col·laborador habitual de nombroses revistes i suplements en tot el món i destaquen les seves publicacions en els dominicals de El País Semanal, el Magazine de La Vanguardia i en les revistes Geo, Altair, Viajar, Descubrir Catalunya i Jano. El seu treball també ha aparegut en mitjans internacionals tan rellevants com National Geographic Society, Smithsonian Magazine, Time Magazine, Los Angeles Times, les italianes Specchio i La Repubblica; les franceses Paris Match, l'Express i Geo; o les alemanes Merian i Der Spiegel.

En els últims anys ha protagonitzat tres documentals per la televisió: Andalucía el despertar de los sentidos; Kardelen, la nueva esperanza de Turquía i Vigilando los Océanos. Els tres de National Geographic Channel.

Des de 2001 la seva obra i la seva biografia formen part del catàleg de la National Geographic Collection, amb seu a Washington, D.C.

Exposicions

Exposicions individuals

2015. Farina Blana, Banyoles.

2010. Sonrisas, lágrimas y una Vuelta al Mundo, Blanes

2008. 10 años con National Geographic. Palau Robert, Barcelona; Blanquerna, Madrid.

2008. En el Sur de Italia. F...

Veure les exposicions

Bibliografia

Fotomercè 2003: el que et vas perdre de la Mercè. Barcelona: Ajuntament de Barcelona. Institut de Cultura, 2004.

ARBUSÀ, Gemma (ed.). La Guia RACC de Dalí: amb les millors rutes per recórrer el triangle dalinià. Barcelona: E...

Veure la bibliografia