Fotografia a Catalunya
Menú
×

Manel Úbeda

1951
Manel Úbeda

Biografia

Mollet del Vallès (Barcelona) 1951. Començà a interessar-se per la fotografia el 1968 i des del 1973 s'hi dedica professionalment. Ha treballat en diferents especialitats fotogràfiques (publicitat, moda, reportatge...), alternant la pràctica professional amb l'ensenyament de la fotografia. Ha cursat estudis a la Facultat de Ciències de la Informació (UAB), a més de diversos cursos i seminaris a diferents països. La seva obra se centra en dos grans eixos: llocs i espais emblemàtics de la ciutat de Barcelona en estat d'abandonament i decadència (Tibidabo, Parc d'atraccions de Montjuïc, Banys de Sant Sebastià, Piscines i Esports, Las Arenas, etc.) i viatges per diferents països d'Àfrica (Marroc, Togo, Ghana, Benin).

 

Activitat professional

Des dels seus inicis fotogràfics ha estat vinculat a grups de promoció, estudi i difusió de la fotografia. Entre 1976 i 1977 fou president de Foto-FAD, en el Foment de les Arts Decoratives (FAD). L'any 1980 participà com a ponent i organitzador a les "Jornades Catalanes de Fotografia" (embrió de la Primavera Fotogràfica) desenvolupades a la Fundació Miró de Barcelona. El 1982 fou membre fundador de la "Primavera Fotogràfica". Ha dirigit els Tallers de la "Primavera Fotogràfica". En aquests Tallers hi han participat fotògrafs i directors d'agències de gran prestigi internacional com Susan Meiselas (Magnum), Graciela Iturbide, Patrick Zackman (Magnum), Javier Vallhonrat, Duane Michaels, Elliott Erwitt (Magnum), Christian Caujole, François Hébel (Magnum), Cristina García Rodero, etc. Durant els Jocs Olímpics de Barcelona'92, fou director adjunt del projecte fotogràfic del Comitè Olímpic Organitzador (COOB'92) i responsable del muntatge, supervisió i funcionament del laboratori oficial Kodak de 2.000 m².

Va ser membre de l'equip editorial que realitzà l'obra "La Fotografia Creativa" (1984), editada per Salvat amb la col·laboració de Kodak. Autor, director i redactor del "Curso Profesional de Fotografía" de Planeta de Agostini (1991). El Curs consta de vuit volums i s'han fet quatre edicions a l'Estat Espanyol i a altres països. Fou membre, des de la primera edició, del jurat de la "Mostra de Fotografia Jove" que organitzava l'Institut Català de Serveis a la Joventut de la Generalitat de Catalunya. També ha estat membre del jurat en nombrosos concursos.

Autor del Curs de Fotografia CEAC que consta de 14 llibres i 6 vídeos de 30 minuts. Autor de diversos llibres didàctis sobre la fotografia digital entre els quals destaquen: "La Fotografía Digital" (RBA Realizaciones 2001) i "Guía Práctica en Fotografía Digital" (Plaza & Janés 2001). Director de diversos vídeos i DVD's didàctics per a Nikon sobre l'ús de càmeres fotogràfiques digitals. Col·laborador en temes culturals i pedagògics de Nikon España i Portugal. Assessor de l'editorial RBA Editores per a temes fotogràfics (2001-2004). Autor del projecte i pla de l'obra del Curs de Fotografia National Geographic-RBA (1999-2003).

 

Activitat docent

Fou professor del "Centro de Enseñanzas de la Imagen" (CEI, Barcelona) des de 1976 fins a 1981. Ha estat professor i director de l'Escola de Fotografia IDEP (Institut d'Estudis Politècnics), de Barcelona, des de 1981 fins a 2012. Responsable de l'organització a l'Estat Espanyol de les trobades per a joves fotògrafs "PHOTOPIA", que organitzava anualment l'Oficina Franco-Alemanya per a la Joventut (OFAJ), que tenien lloc a França, Alemanya, Països Baixos i Espanya, amb joves fotògrafs d'aquestes nacionalitats. Ha impartit seminaris teòrics i pràctics a la Facultat de Ciències de la Informació, a la Universitat Catalana d'Estiu a Prada (Catalunya Nord), a diferents festivals fotogràfics (Arles, Tarazona, Murcia Joven, FotoEncuentros...), al Museu de la Ciència de Barcelona, a la Fundació "La Caixa" de Palma de Mallorca i a centres i institucions de diverses ciutats. Fou assessor fotogràfic del "Laboratori de les Arts" de la Fundació "LaCaixa" de 1992 a 1994.

Autor dels comentaris i anàlisi de les exposicions de fotografia de la Sala Catalunya, així com de les activitats pedagògiques per a les escoles que visitaven les exposicions. Co-autor del projecte i Pla d'Estudis de l'Escola Universitària de Fotografia de la Fundació Politècnica de Catalunya (Terrassa, Barcelona). Membre de la comissió assessora i de posada en marxa de l'Escola Universitària de Fotografia de la Fundació Politècnica de Catalunya. Director i professor dels Cursos de Fotografia Digital del Museu de la Ciència de Barcelona i del Centre Cultural de Palma de Mallorca (Fundació "LaCaixa"). Cofundador de La Magistral, projecte de tallers i seminaris de fotografia a l'Alt Empordà (Girona) entre els anys 2010 i 2013, en el quals hi van participar, entre altres, José Manuel Navia, Alberto García Alix, Marta Gili, Joan Fontcuberta, Emilio Morenatti, Antoine d'Agata.

Exposicions

Exposicions individuals

2017 A poc a poc oblit. Fàbrica Llobet, Calella de Mar.

2016 Vivències africanes. Sala Municipal d’Igualada, Igualada.

2013 Capes de Barcelona. Galeria Barcelona Visions, Barcelona.

2012 A poc a po...

Veure les exposicions

Bibliografia

Artual [Barcelona: Actual], núm. 39 (1986- ), p. 56-63.

BORHAN, Pierre. En Avion. París: La Manufacture, 1992. 198 p.

BRAHIM, Àlex, SEGADE, Manuel, BALSELLS, David. A cop d'ull: cultura visual fotogràfica recent a Barcelona...

Veure la bibliografia