Fotografia a Catalunya
Menú
×

Héctor Mediavilla

1970
Héctor Mediavilla

Biografia

HÉCTOR MEDIAVILLA (1970) és un narrador visual resident a Barcelona. L'eix central de la seva obra aborda qüestions referents a la construcció de la identitat en grups humans singulars i la seva relació amb l'entorn.

 

Es considera en essència un fotògraf documental, que en els últims anys, dedica gran part del seu temps a projectes amb imatges en moviment i a projectes de fotografia participativa.

 

És llicenciat en Administració d'Empreses per Esade (Barcelona) i té un MBA. També va cursar un postgrau en Gestió Cultural per la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). El 2018 ha realitzat un curs de "Antropologia Visual i Fotografia Documental" impartit per Noelia Pérez a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC). 

 

El 2002, comença a dedicar-se plenament a la fotografia i realitza la majoria dels seus assajos fotogràfics a Àfrica, Europa i Amèrica Llatina. Al principi, vol denunciar injustícies, amb el temps el seu interès deriva cap a la comprensió de la condició humana. Per què creiem el que creiem? Per què fem el que fem?

 

Les seves fotografies s'han publicat en mitjans internacionals com Colors, Geo, New York Times, Time, XXI, Newsweek, L'Internazionale, Photo, Esquire, La Vanguardia i molts altres. 

 

Els seus assajos fotogràfics han rebut reconeixements en certàmens com Picture of the Year International, Hansel Mieth award, Center Project Competition, London Festival of Photography, International Photography Awards (IPA), Fotopres, Talents Photo Espanya i CoNCA entre d'altres.

 

Ha exposat a llocs com Vitra Museum, High Museum of Art (Atlanta), Guggenheim Bilbao, Paris Photo, Museu Dapper de París, Museu der Weltkulturen de Frankfurt, l'Institut Francès de Kinshasa (Congo), el Centre Cultural d'Espanya (Mèxic, Hondures, Xile, Bolívia, Equador), Casa Amèrica Catalunya o al Museu Marítim de Barcelona.

 

Des de 2005 imparteix tallers fotogràfics en llocs dispars com a Brazzaville (Congo) en el marc del Programa de Suport a les Arts Plàstiques de la Unió Europea amb joves fotògrafs congolesos o els tres tallers consecutius realitzats al novembre de 2017 amb 35 joves fotògrafs africans al marc del programa Sobre l'AECID i les ambaixades espanyoles al Senegal, Níger i Mali. 

 

El 2007, va fundar amb altres tres fotògrafs (Sergi Cambra, Alfonso Moral i Fernando Moleres), el col·lectiu de fotografia documental Pandora. Més informació>

 

El 2013, l'editorial parisenca Intervalles va llançar S.A.P.E. , El primer monogràfic de Mediavilla, que mostra les fotografies i els testimonis recollits a Brazzaville i París des de 2003 amb els sapeurs congolesos, pel qual va rebre el prestigiós Grand Prix du livre du Mode 2014 de la Universitat de Lumière Lió, que el premia com el millor llibre de l'any publicat a França relacionat amb la moda.

 

En 2014, va dirigir el mini documental "Sapeurs. The men inside the suits", realitzat per la cervesa Guinness, que va guanyar, entre altres, un Silver Cannes Lions award, 1 Silver British Arrow award i un Grand Clio award a Nova York.

 

Aquest mateix any realitza el seu primer taller de fotografia participativa amb un grup de dones en risc d'exclusió social a Martorell (Barcelona). Durant 2015 desenvolupa el projecte "Puc Fer 1 milio de coses" amb un grup d'adults amb Intel·ligència Límit (IL). Durant 6 mesos el 2017, desenvolupa "Somnis Refugiats", projecte de fotografia participativa amb 11 joves demandants d'asil i refugiats de 4 continents. Tots aquests projectes han estat recolzats per la Fundació La Caixa amb el seu programa "Art for Change".

Exposicions

Individuals

2017 Niger Blackstage. Centre des Arts et Métiers Multimédia. Rencontres de Bamako Off.

2017 S.A.P.E. Cantor Art Gallery (Worcester).

2013 Grande Hotel. Casa Golferichs, Barcelona.

2013 Penélopes. Centro Cultu...

Veure les exposicions

Bibliografia

MEDIAVILLA, Héctor. S.A.P.E. Paris: Éditions Intervalles, 2013.

CARRERAS, Claudi (ed.). Laberinto de Miradas. Barcelona: Editorial RM, 2010. ISBN: 978-607-7515-31-9

BLEASDALE, Marcus (ed.). Hansel-Mieth-Preis 2010. Weinstad...

Veure la bibliografia